Leren waar het echt om gaat!

In deze reeks is Bina Chirino van de ChristenUnie aan het woord. Wil je weten wie zij is? Klik dan hier om de eerste blog te lezen.

Misschien heb je de tijd van je leven op school en wil je niet dat het ophoudt. Maar het kan ook zijn dat je niet kunt wachten tot je eindelijk iets kunt gaan doen wat je écht leuk vindt. Hoe het ook zij: je middelbareschooltijd is een belangrijke periode in je leven. Het is belangrijk voor je ontwikkeling. Het zijn de jaren waarin je ontdekt wie je bent, wat je leuk vindt en wie je vrienden zijn.

Bina Chirino van de ChristenUnie (CU) vindt het daarom belangrijk dat het onderwijs in Nederland goed geregeld is. Bina: “Nederland heeft best wel goed onderwijs; de kwaliteit is goed. We leren naast onze eigen taal vaak ook Engels, Frans en Duits, waardoor je heel veel mogelijkheden hebt om interactie te hebben met de landen om Nederland heen. Dat hebben niet alle landen. Dat vind ik wel cool. Ook zijn in Nederland de docenten heel benaderbaar. In mijn middelbareschooltijd had ik zeker ook wel grappige docenten, met wie ik het gewoon leuk heb gehad.”

Studiekeuze

Hoewel Nederland goed onderwijs heeft, zijn er toch dingen die Bina graag zou willen veranderen. Bijvoorbeeld het moment waarop je moet kiezen welke richting je op wilt gaan qua studie. Bina: “Nu moet je al heel vroeg op de middelbare school kiezen welke richting je op wilt. Ik zou daar de vrijheid willen om dat op een latere leeftijd te doen en niet als je pubertijd net begint. Ik weet dat ik persoonlijk in die tijd nog heel erg op zoek was naar wat ik precies wilde.” Als het dus aan Bina ligt, moeten de docenten meer kijken naar de leerling zelf: wat zijn de talenten van iemand, hoe kun je die het beste ontwikkelen en waar ligt die oprechte interesse? “Kijk of bij de leerling een praktische of theoretische richting beter past, of misschien een combinatie daarvan. Er moet meer ruimte zijn om daarnaar op zoek te gaan, want je bent nog in ontwikkeling. Als je veertien bent, weet je niet wat je de rest van je leven wilt doen. Het is heel gek dat die keuze dan al verplicht is.”

Jouw pad

“De prestatiedruk begint dus al op de middelbare school, omdat je al heel snel het gevoel hebt dat je de juiste keuze moet maken voor je vervolgopleiding. Maar je weet op die leeftijd nog helemaal niet wat het beste voor je is. Het kan zijn dat je daar op hele bijzondere manieren achter komt, bijvoorbeeld omdat je toevallig in gesprek raakt met iemand die jou inspireert, of het werk voorbijkomt in een film of serie en jou dat aan het denken zet. En soms duurt het iets langer voor je op het pad komt waar je moet zijn, en dat is helemaal niet erg. Ik ben heel blij dat ik christen ben en dat ik geloof dat het niet van mij afhangt, maar dat er een God is die voor mij zorgt. Dat ik het ook kan loslaten en dat ik erop kan vertrouwen dat Hij het beste met mij voorheeft. En dat als ik Hem blijf volgen, het wel goed komt.”

Leren

Bina vindt dat er op de middelbare school te veel aandacht is voor kennis en het leren van feiten. Maar volgens haar zijn er andere dingen die misschien nog wel belangrijker zijn om te leren. Bina: “Hoe communiceer je op een goede en gezonde manier? Hoe ga je om met geld? Dat zijn ook belangrijk onderdelen van het leven. Als je dat thuis niet hebt geleerd, is school daar een goede plek voor. Ik denk dat er meer aandacht moet zijn aan waar het leven echt om gaat. En dat gaat volgens mij niet om feitjes kennen.”

Tips van Bina

Moet jij een keuze maken voor je vervolgstudie? Dan heeft Bina nog een paar goede tips voor jou om je te helpen een keuze te maken die bij jou past.

  • Ga naar open dagen. Probeer daar zoveel mogelijk informatie over de opleiding te krijgen. Stel daar vragen aan leraren of studenten die de opleiding volgen.
  • Ga een dag meelopen. Door een dagje mee te lopen met de opleiding, krijg je nog beter een beeld van de studie. Je doet mee met de vakken van die dag en je kan de hele dag je vragen stellen aan studenten van de opleiding.
  • Luister naar je ouders. Je ouders kennen je als geen ander. Zij kunnen je helpen door samen te kijken welke opleiding bij je past. Je hoeft het niet alleen te beslissen, neem je ouders daar zeker in mee.
  • Loop een dag mee met het werk. Kijk of je een dagje mee kan lopen bij een bedrijf waar jij eventueel later wel zou willen werken. Je krijgt op deze manier een goed beeld van het werk en je voelt vast wel aan of het wel of niet bij jou past.
  • Maak je niet te druk. Je hebt de tijd, maak je niet te veel zorgen. Het hoeft ook allemaal niet zo zwaar te zijn. Het is niet het eind van de wereld als je niet meteen de juiste keus maakt. Op een dag ontdek je wel wat bij je past.