Leven vanuit geloof | Part 4

Hoi dames (en heren)! De vorige keren hebben we de eerste en tweede praktische manier waarmee je jouw geloof in daden kunt omzetten besproken. Namelijk, door je geloof vrij te zetten door middel van je gebeden, en door je geloof vrij te zetten door middel van wat je zegt. Vandaag bespreken we de derde, en tevens laatste, praktische manier om te leven vanuit geloof: je daden.

De eerdere blogs kun je hier lezen: part 1, part 2 en part 3.

Je geloof vrij zetten door je daden

De derde praktische manier (die we hier bespreken, gelukkig zijn er nog veel meer) om te leven vanuit geloof is door je geloof vrij te zetten door middel van wat je doet. Je daden dus. Deze is best een beetje spannend. Want al de keren dat God iemand in de Bijbel vroeg om iets te doen, bracht het diegene in een oncomfortabele, ongemakkelijke positie. Denk bijvoorbeeld aan Samuël, die moest vertellen aan Eli dat hij gezondigd had tegen God door zijn zoons niet te corrigeren. Of aan Mozes, die de Farao moest confronteren met de gevangenschap van zijn volksgenoten. En wat dacht je van Maria, die ‘ja’ zei op de moeilijke taak om een kindje te krijgen zonder getrouwd te zijn en daarmee de schande van de hele streek op zich afriep. Of het verhaal van Abraham, die gevraagd werd om zijn zoon te geven… Maar ook al eerder vroeg God Abraham om zijn huis en land te verlaten en naar een plek te reizen die God hem zou laten zien.

Leef van dag tot dag

Van te voren wist Abraham nog niet waar zijn reis naartoe zou gaan. Hij vertrouwde op God en liet zich leiden. Best moedig, als je het mij vraagt. Ik denk dat, wanneer Abraham Gods instructies niet in geloof had opgevolgd, wij zijn verhaal vandaag de dag niet hadden kunnen vertellen. Als het leven moeilijk wordt, en je wilt opgeven, leef dan van dag tot dag (Matt. 6:34) en blijf in geloof doen wat God in Zijn woord van je vraagt. Dat deed Abraham vast ook, want het zal niet makkelijk geweest zijn om naar een plek te reizen waarvan je niet eens weet waar het is.

Geloofshelden

Wat een moed hebben deze mensen toch gehad. Ze hebben het lef gehad om ‘ja’ te zeggen tegen wat God van hen vroeg en zich te laten leiden door Zijn machtige hand (geloof vrij zetten door middel van je daden). Uiteindelijk zijn ze allen rechtvaardig bevonden en hebben ze hun taak op aarde vervuld. Wat  fijn dat deze verhalen in de Bijbel staan, deze geloofshelden mogen een voorbeeld voor ons zijn!

Rijbewijs

Als we een doorbraak in ons leven nodig hebben, is er vaak iets wat God ons vraagt in geloof te doen, voordat Hij ons toestaat het te ontvangen. Ik moet hierbij sterk denken aan het halen van mijn rijbewijs. Het heeft me twee jaar en vijf keer afrijden gekost om mijn rijbewijs te behalen. Het was een lange reis, een moeilijke reis, maar wel één die me leerde om volledig te vertrouwen op God, telkens weer. Hij vroeg me te vertrouwen op Zijn belofte dat er een doorbraak zou komen, maar telkens kwam ik weer thuis met een gevoel van falen, van mislukking. Had ik het idee dat God mij helemaal niet hielp… Totdat ik ontdekte dat God een goede God is en dat Zijn liefde helemaal niet afhankelijk is van het wel of niet zorgen dat ik mijn rijbewijs haalde.

Zijn liefde is constant

Dit klinkt misschien een beetje gek, omdat ik wel geloof dat God aan ons wil geven en ons gelukkig wil maken. Toch geloof ik niet dat Zijn liefde afhankelijk is van wat wij ‘zien’ in ons leven. Zijn liefde is constant, of wij God nu aan het werk zien of niet. Vaak is God achter de schermen aan het werk en hebben wij helemaal niet door wat Hij in ons leven aan het bewerkstelligen is. Zo moest ik leren dat het halen van dat roze pasje helemaal niets zegt over wie ik ben. Het bepaalt mijn identiteit niet of ik wel of niet presteer. God bepaalt mijn identiteit, en Hij zegt dat ik Zijn geliefde dochter ben. Ook moest ik leren dat ik alles aan Hem mag overgeven. Natuurlijk moet je zelf ook werken (in dit voorbeeld: rijlessen nemen), maar alles wat wij doen, doen we met Gods hulp. We kunnen zelfs niet ademhalen zonder dat Hij het wil. Hij heeft ons gemaakt, ons helemaal bedacht…

Gaan in geloof

Hij geeft ons de kracht te doen wat we willen en moeten doen. Zonder Hem kunnen we niets. Zonder Hem kan ik het stuur niet eens vasthouden, laat staan inschatten welke keuzes ik moet maken in het verkeer. Ik moest leren te vertrouwen op Hem, van hem afhankelijk te zijn. Ik moest leren om mij niet te laten definiëren door mijn prestaties en ontdekken dat God zielsveel van mij houdt (of ik dit nu zie of niet). Wat ik in dit geval dus moest doen, was gaan in geloof. Doorzetten in geloof, vertrouwende op de doorbraak die God in mijn leven wilde geven. Ook al zag ik die na vier keer nog niet. Toch was het de vijfde keer raak en hoef ik waarschijnlijk nooit meer een rijexamen af te leggen!

Hij is achter de schermen al voor jou bezig. Geloof jij dat voor jouw leven?

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash