Levenslesje #39 Voorkom een burnout

76 procent van de tieners hikt tegen een burn-out aan, las ik vorige week. Het is september. Ik hoor veel meiden om me heen die zich overstelpt voelen met huiswerk, op zaterdagen niets plannen omdat ze willen leren en de eerste cijfers (die al dan niet tegenvielen) in the pocket hebben. In dit artikeltje lees je ook dat tieners, misschien jij ook wel, hoge druk ervaren. Je wilt graag mooie cijfers. Je wilt er zijn voor je vriendinnen. Daarnaast train je twee keer per week voor volleybal en heb je ook nog catechisatie. DRUK!!

Ben ik burn-out?

Een burn-out betekent letterlijk dat je opgebrand raakt. Je hebt geen energie meer, kunt niet goed helder meer denken en bent soms ook een beetje down. Niet iedereen heeft dezelfde symptomen maar wat er bijvoorbeeld bij kan horen is dat je niet zo goed tegen geluiden kunt of snel alles als ‘veel’ ervaart.

Als je dit bij jezelf herkent, is het slim om daar iets aan te doen. Als je te lang doorloopt, kan het zo erg worden dat je er je hele leven last van houdt. Nóg beter is als je het weet te voorkomen. Daarom wil ik vandaag een paar tips met je delen. Ook een beetje uit eigen ervaring, ik heb een aantal periodes gehad waarin ik dicht tegen een burn-out aan zat en dat was geen pretje.

Tips

1. Lees eerst nog eens deze blog over omgaan met perfectionisme. Erken dat de druk hoog is maar dat jij niet aan alles hoeft te voldoen. Begin bij de basis: Jij bent jij en jij bent oke.

2. Zorg dat je goed slaapt. Stop minimaal een uur voordat je gaat slapen met huiswerk of tv-kijken zodat je hersenen vast een beetje uitgaan. Doe iets rustigs, maak iets of lees een stukje. Lees ook deze tips over lekker slapen.

3. Ontspan!! De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg er daarom voor dat je met jezelf afspraken maakt. Houd bijvoorbeeld twee avonden per week vrij. Of zorg dat je zaterdagmiddag altijd iets anders doet dan huiswerk. Ga leuke dingen doen waardoor je hoofd echt leeg wordt. Doe ook af en toe echt NIETS. Droom een beetje. Of ga lekker in bad en neem een maskertje. Tips voor je eigen thuisspa vind je hier!

4. Beweeg! Hardlopen is echt een goede ontstresser maar ook fietsen, lopen en alle sporten eigenlijk. Heel gezond en anti-stress.

5. Praat er met je ouders over als je merkt dat je de druk als hoog ervaart. Misschien wil je toch graag op de Havo blijven ook al kost het je veel. Dan moet je misschien andere dingen (even) laten vallen. Keuzes maken!

6. Zeg nee. Misschien ben je bang om veel te missen. Maak toch goede keuzes waar je wel en niet bij wil zijn. Soms is dat niet leuk maar het beschermt je wel. En hoe stom het ook is: een burn-out kun je ook van (teveel) leuke dingen krijgen. Ja echt.

Hoe gaat het met jouw stresslevel?