Levenslesje #49 PMS: Beat it

Oke, we gaan het deze week over PMS hebben. WAT? Premenstrueel Syndroom. Die nare week voordat je daadwerkelijk ongesteld wordt. Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar die kan bij mij nogal vervelend zijn. En heeft dus ook echt een naam. En omdat jullie altijd zo lekker veel vragen over ongesteld zijn enzo hebben, snij ik dit onderwerp ook maar eens aan. Ik heb inmiddels heel wat PMS-weekjes erop zitten, dus ik breng jullie vandaag mijn tips bij!

Premenstrueel Syndroom

Wat is het? Een heel aantal vrouwen (vaak komt het pas op latere leeftijd) ervaren in de week voordat ze ongesteld gaan worden veel narigheid: ze zijn depri, huilerig, zien alles van de negatieve kant, zijn banger of zien niets zitten, zijn supermoe of voelen zich snel aangevallen. Supervervelend natuurlijk! Je hebt pas PMS als deze klachten echt de boventoon voeren en je er eigenlijk niet zo lekker meer van functioneert. Bij vier procent van de vrouwen tussen 15 en 45 schijnt dat zo te zijn.

Oplossing

Dokters weten vaak niet zo goed raad met PMS. De meest voor de hand liggende oplossingen die zij bieden zijn: een spiraaltje plaatsen, de pil gaan slikken, vitamine B6 slikken of antidepressiva. Van al deze dingen is het niet duidelijk of ze daadwerkelijk helpen. Zowel de oorzaak als de oplossing van PMS is niet echt gevonden tot nu toe. Ook las ik eens een verhaal van een experimenteel hormoon dat ze in je kunnen spuiten maar volgens mijn dokter was de bijwerking dat je een verhoogde kans op borstkanker had, dus dat heb ik niet geprobeerd. Wat mij wel heeft geholpen van deze drie: de YAZ pil. Deze heeft een heel korte stopweek, en ik voelde me top daarmee. Maar deze had ook weer andere bijwerkingen dus ik ben er ook weer mee gestopt.

Oke, mijn tips, afkomstig uit mijn eigen ervaringen. Let op: ik ben absoluut niet medisch onderlegd, dus ga als je er echt last van hebt, naar de dokter.

– Er zijn speciale dieten die je kunt volgen tegen PMS. De bottomline komt hierop neer: drink liever geen koffie, geen alcohol en eet gezond dus weinig vet en suiker. Tja, dat heet gewoon een gezonde levensstijl. Die is voor iedereen goed! Mijn eetlust is altijd een beetje anders in deze week, ik heb al minder zin in koffie en sowieso een heel andere smaak, dus ik mag van mezelf één avondje toegeven aan chocola etc.

– Niet alleen mijn eetsmaak is anders, als ik in deze week ga shoppen, kom ik ineens met heel ander soort kleren thuis dan ik normaal zou kopen. Een afzichtelijk fel paarse beha achterin mijn la is daar het bewijs van. Tip: shop niet.

– Als vervolg daarop: denk in deze week drie keer na voordat je iets doet. Voorbeeldje: je voelt je sneller aangevallen of afgewezen dan normaal dus als iemand jou dat gevoel geeft, is het handig om met je reactie te wachten tot na deze week. Voel je het nog steeds zo heftig? Oke, bellen dan. Anders lekker laten lopen, lag het dus aan jezelf.

– Word fit en gezond. Echt, PMS wordt (naar mijn ervaring) ook erger op het moment dat je gaat denken: o nee he, die week weer. Tussen jouw oren ontstaat dan het idee dat het allemaal heel slecht gaat en je hersenen zenden dat ook uit naar je lichaam. Leg dus niet de nadruk op je PMS maar zorg dat je goed in je vel zit. Leef gezond en ga sporten. Sowieso, sport! Het maakt dat lekkere stofje aan waardoor je lekker in je lichaam zit. Persoonlijk ben ik als ik PMS heb echt te moe om te gaan hardlopen maar als ik eenmaal ongesteld ben gaat het weer prima en doe ik het ook. Als jij in je geheel lekkerder in je vel zit, zal je PMS ook minder zijn.

– Uit een recent onderzoek waarin tienermeiden drie keer per week 60 minuten cardio deden voor acht weken lang, blijkt dat hun symptomen van PMS sterk verminderden!

– Een paar voedingstips: Heel donkere chocola kan buikkrampen verminderen, ijzer in rood vlees vermindert je moeheid, zink helpt tegen je moodswings en calcium kan kalmerend werken.

– Wees lief voor jezelf. Die dag dat er maar niks uit mn handen komt, ik boos ben op alles en iedereen en alles uit mn handen laat vallen en ik me ineens besef: oooh, nog een weekje, ben ik eigenlijk maar opgelucht dat ik niet altijd zo ben. Het is echt niet prettig! Dus, ik ben wel streng voor mezelf dat ik niet ga zitten kniezen maar als ik echt heel moe ben, besluit ik wel daar dan maar aan toe te geven.

Gelukkig hebben de meeste meiden er dus nog niets mee te maken, houden zo! Voor de dames die wel last hebben: STERKTE! :)

Meer lezen over ongesteld zijn? Kijk hier voor alle blogjes die we tot nu toe hebben geschreven.