Levenslesje #51 Geniet van je vrijheid

Vandaag is het bevrijdingsdag en wat zijn er veel manieren om je vrij te voelen. Zoals elk jaar als ik naar de herdenking kijk of ga op 4 mei, ben ik dankbaar dat we er met elkaar zo’n moment van maken dat we herdenken. De oorlog heeft op zo’n belangrijke manier bijgedragen aan onze geschiedenis en heeft zoveel mensenlevens gekost dat het goed is om daarbij stil te zijn. En niet alleen omdat het iets uit het verleden is. Op dit moment worden in Syrië mensen vermoord om hun geloof, worden in India en Nepal meisjes van de straat geplukt en verkocht aan mannen om uit te buiten en seks mee te hebben, worden in Nigeria vrouwen ontvoerd en steken honderden mensen per dag de Middellandse Oceaan over op weg naar vrijheid.

En dan wij. Vrij om ons te bewegen waarheen we willen. Om ons geloof te belijden. Om zingend in de kerk te staan. Vrij om naar school te gaan en onderweg niet bang hoeven te zijn, vrij om te kiezen welke studie we willen gaan doen. Vrij om naar de winkel te gaan en eten te kopen…

Vandaag is een dag om daar bij stil te zijn. Maar liever nog hoop ik dat je het elke dag gaat zien en je realiseert hoeveel je hebt om God voor te prijzen en te danken.

Hoe vier jij vrijheid vandaag?