Levenslesje #53 Waar is de backspaceknop?

Laten we vandaag eens praten over praten! Vorige week stuurde Talitha mij een onderzoek waaruit blijkt dat jongeren het stressvol vinden om in reallife te communiceren. Waarom? Omdat je via whatsapp bijvoorbeeld flink kunt nadenken over je berichtje. Hoe zet je die zin neer? O, dit is toch beter, ff deleten en overnieuw. En áls je toch dat spannende appje hebt gestuurd, is er zelfs de mogelijkheid die snel nog weg te halen als je spijt krijgt (en de ontvanger hem nog niet gelezen heeft).

Ook ik betrap mezelf er weleens op dat ik in reallife soms wel even Ctr+Z (de sneltoetsen waarmee je de vorige stap kunt verwijderen) zou willen doen. We raken zo gewend dat we dingen kunnen knippen en plakken of kunnen wegswipen dat het soms in het dagelijks leven bijna raar voelt dat het niet kan. De redenen die jongeren geven waarom ze liever online communiceren zijn deze:

  • zelf kiezen wanneer je antwoord geeft
  • de mogelijkheid dat je kunt schaven aan jouw reactie
  • de tijdelijkheid van de communicatie
  • de afwezigheid van definiërende contexten

 

Uit het onderzoek blijkt dat vooral het meteen moeten reageren in reallife communicatie als stressvol ervaren wordt. Ik vind dat toch best wel opvallend. Zijn wij het straks ontwend om spontane gesprekken te voeren met elkaar? Dat zou jammer zijn, want uit een ander onderzoek dat ik laatst las in Volkskrant, bleek dat juist spontane gesprekken met onbekenden je een geluksgevoel geven. Regelmatig een praatje maken met iemand, bijvoorbeeld in de lift of in de bus, geven je een gevoel van connectie en maken je blij! Maar ook communiceren met bekenden is essentieel. Contact maken is zo ongeveer waar we voor gemaakt zijn!

shoes

Krultang

Vorige week had ik nog zo’n situatie. Ik stond op hete kolen in de lift want moest rennen om op tijd op een bruiloft te zijn maar kwam er halverwege achter (ik woon op twintig hoog) dat ik mijn krultang in het stopcontact had laten zitten. En hoewel ik houd van risico’s nemen, ging deze me toch te ver. Er stapte een meisje in en daar werd ik ongeduldig van, want oponthoud. Maar toen ze zei: “Wat een mooie schoenen!” ontdooide ik en vertelde haar dat ik op hete kolen stond. Zo kregen we een leuk gesprekje en liep ik met een stuk minder stress en met een glimlach om mijn mond de lift uit.

Het mooie van reallife communicatie is dat er wel degelijk een Ctrl+Z toets is. Stel nou dat je iets verkeerds zegt of eruitflapt, dan is er daarna weer de mogelijkheid om dat goed te maken of er op terug te komen. Dat is helemaal niet raar. En hoe vaak zeg je nou eigenlijk iets verkeerds? Dat valt vaak best wel mee.

Vragen

Ik ben dus wel heel erg benieuwd of jullie dit herkennen. Laat je reacties hieronder achter en ook als je vragen hebt, dan maak ik er binnenkort een blogje over met tips. Ben benieuwd!

Hoofdfoto: Nienke van Denderen

Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én ons toffe tijdschrift Belle?

Word dan lid van de club!