Levenslesje #56 Spend time alone

Ik ben net terug van een (mid)weekje in mijn eentje en leerde daar weer zoveel lessen van dat ik die vandaag met jullie deel. Want ik geloof erin dat het supergoed is om af en toe wat tijd alleen door te brengen! Lees hier mijn redenen waarom ik dat vind:

1. Rust in je hoofd

Een paar weken geleden merkte ik het weer. Die symptomen als ik eigenlijk een beetje te vol zit. Ik word vergeetachtig, extreem moe, een beetje prikkelbaar en eigenlijk ook iets minder blij. Ik ga tegen dingen op zien en merkte dat ik wat minder zin had in werken. Dat heb ik nooit! Ik zocht me suf naar de redenen: pms, teveel te doen…tot een aardig vriendinnetje zei: ‘Elien, herken je t niet? Je zit weer een beetje aan je tax.’ Yep, dat zat ik. En niet zo raar ook: Vaak voer(de) ik wel 25 whatsappgesprekken op een dag, spreek in reallife talloze mensen op een dag of soms juist niet als ik thuis werk, werk een heel aantal uurtjes per week en heb daarnaast ook veel privé-afspraken en wil ook zo nu en dan sporten… Tijd om even te gaan resetten en weer wat afspraken met mezelf te maken. Want, dat is wel belangrijk als je een weekje of een dag in je eentje doorbrengt: van een dag series kijken is nog nooit iemand beter geworden. Daarom heb ik altijd een vast ritme: op tijd uit bed, lekkere koffie maken, achter de laptop om te schrijven. Alles wat me dwarszit, wat ik heb gedaan, wat me bezighoudt. Daarna ga ik met God praten en hou stille tijd om te luisteren naar wat God wil zeggen. Omdat ik deze week de luxe had om in een heel mooi huisje te zitten (weet je nog, dat we weekendjes hierin weggaven?), kon ik daarna heerlijk de tuin in. Vervolgens maakte ik een strandwandeling, las heel veel goede boeken, een lekker tijdschrift, staarde voor me uit of ging een rondje hardlopen. Ik probeerde mijn telefoon zoveel mogelijk uit te zetten, want in veel gevallen is dat ding de boosdoener voor mijn volle hoofd. Ik nam ook de tijd om echt lekker en gezond eten te maken, iets wat er thuis vaak bij inschiet en ’s avonds las ik vaak of ik plakte foto’s in of vulde een boek van Flow in met vragen erin.

collage1alleen

2. Je krijgt weer oog voor de wereld

Na een paar dagen kwam er lucht in mijn hoofd. De eerste drie dagen had ik hoofdpijn maar op dag drie zat ik heerlijk in mijn eentje op een terras aan zee en zag ik twee meisjes die van de trap afwilden in het restaurant ernaast. Een van de meisjes (ze waren denk ik zes ofzo) riep het andere meisje terug. Samen stonden ze bovenaan de trap en sprongen er hand in hand van af. Ineens moest ik huilen. Omdat ik het zo schattig vond en ik vroeger ook overal vanaf sprong. Maar vooral omdat door mijn volle hoofd ik dit soort momentjes heel vaak mis. Met een leeg hoofd leer je weer om je heen kijken en zie je de wereld en mensen beter.

3. Je gaat je angsten aan

‘Het zit vast al helemaal vol in die strandtent’ dacht ik, maar ik dwong mezelf er toch heen te lopen. En het mooiste plekje in de zon en in de hoek was nog vrij! Ik bestelde een groot glas wijn en garnalenkroketjes. Gewoon, voor mezelf. En ik vond het helemaal niet gek. Ik heb er heel de middag gezeten en genoten van een tijdschriftje, de zee, de mensen om me heen en de wind. Ook in mijn eentje in een huisje slapen vind ik normaal best spannend (ik woon op twintig hoog he…) maar ging prima. Kijk mij eens een stoere chick zijn.

PicMonkey Collage

4. Je gaat jezelf waarderen

Die garnalenkroketjes waren echt heel lekker maar ik genoot er vooral zo van omdat ik dat mezelf gunde. Gewoon, mezelf. En omdat ik het leuk vond om tijd met mezelf door te brengen, ging ik mezelf ook meer weer waarderen. Waarom hebben we altijd anderen nodig om het gezellig mee te hebben? Helemaal niet nodig. Is zelfs uit onderzoek gebleken dat in je eentje tijd doorbrengen heel goed voor je is! Aan het eind van de week ging ik naar de kapper en gaf mezelf nieuw haar cadeau en een mooi nieuw setje kleren. Because I’m worth it!

5. Je hebt meer tijd voor stille tijd

Praten met God bestaat er bij mij niet uit dat ik een monoloog tegen God hou (ook weleens) maar dat ik in gesprek ga. Ik leg alles voor aan God, vaak gepaard met wat traantjes. Bij Hem kan ik helemaal mezelf zijn. Ik vertel waar ik tegenaan loop en deel mijn verlangens om nog dichter bij Hem te zijn. Ik vraag Hem me te vullen met Zijn Geest en ga vervolgens in de Bijbel op zoek naar wat Hij te zeggen heeft. Ik lees vaak een vast Bijbelgedeelte (ben nu in Korintiers bezig) maar sla ook weleens random de Bijbel open. Alleen heb ik dat te vaak gedaan en valt hij nu altijd op hetzelfde open :) Stille tijd met God is zo belangrijk. Het helpt je om dichterbij Hem te komen, om je te laten vullen en vrede te krijgen met jezelf en je omstandigheden. Iedereen heeft andere manieren. Voor mij werkt bijbellezen en bidden maar het meeste wandelen en in mijn hart met Hem praten.

PicMonkey Collage2

6. Je neemt de ruimte in die je verdient

Ik heb deze week weer eens goed nagedacht over waar mijn focus ligt en wat ik belangrijk vind. De boeken die ik las, hielpen daar ook bij (oa De moed van imperfectie van Brene Brown, lezen dames!) en lieten me inzien dat ik niet alle ballen even hoog in de lucht kan houden. Ik trok conclusies over hoe ik met mijn telefoon om wil gaan en dat ik niet altijd bereikbaar wil zijn, dat ik niet aan iedereen evenveel tijd kan besteden en dat sommige dingen voor nu gewoon even prioriteit hebben. Dat gaf me rust. Ik ben degene die de touwtjes in handen heeft en niet de omstandigheden of andere mensen. Heerlijk!

Natuurlijk is een weekje weg in je eentje wat teveel gevraagd als je jong bent, maar vertaal t eens naar je eigen leven. Breng jij weleens tijd door met jezelf, geniet je dan van je eigen gezelschap en heb je gesprekken met God?

Het huisje op Residence Koningshof is echt een dikke vette aanrader! Ik mocht er een week verblijven van de eigenaar! Het zit in Schoorl en ik vind de zee nergens mooier dan aan de Noord-Hollandse kust. Schoorl is een heerlijk dorpje waar het overdag heel gezellig is (en ’s avond niets te beleven, de kermis ging om 21 u al dicht! :)) en Bergen en Egmond zijn ook heel leuk en in de buurt, er zitten in Bergen zulke leuke hebbedingetjeswinkeltjes! En de strandtenten zijn ook geweldig. Dit huisje heeft zelfs een jacuzzi en een sauna! Niiice. Dus willen je ouders of jij en je vriendinnen een keer een weekend of weekje weg? Check dit huisje!