Levenslesje #60 Zo word je happy #1

Dat is nogal een kop boven dit artikel: Zó word je happy! Alsof wij dat hier op huisvanbelle.nl jou in zo’n driehonderd woorden kunnen laten weten. Eh, nou… nee. Er is geen recept voor geluk, zo van: dit moet je doen en zo moet je je gedragen, dan ben je gelukkig. Maar afgelopen tijd ben ik wel veel met dit onderwerp bezig geweest. Omdat we ons boekje Belle inspiration – Happy (net gister van de drukker gekomen!) aan het schrijven waren maar ook omdat ik in mijn omgeving zie hoe moeilijk het is om simpelweg gelukkig te zijn. Vaak bepalen onze omstandigheden, wat ons overkomt, hoe we ons voelen. Ik heb er veel preken over geluisterd (terwijl ik op een dodelijk saaie crosstrainer stond, yep, Eline sport sinds een tijdje maar dat is weer een heel ander verhaal ;)) en veel over gelezen en nagedacht en ik ga komende tijd in mijn levenslesjes wat van mijn ‘bevindingen’ met jullie delen. Want ja, ik denk tóch dat het mogelijk is om je te vertellen hoe je happy wordt!

Les 1: Alles is opgeschreven in Gods boek

Afgelopen zaterdag mocht ik spreken op een groot evenement: Like Jesus. Het thema van de dag was ‘Be you’. Een thema dat natuurlijk super goed bij ons past. Ik vertelde het verhaal van Jakob en Ezau, want Jakob was nou net iemand die zich anders voordeed dan hij was. En ik las ook uit Psalm 139. Je hoeft niet te vechten om jezelf te zijn; je bént jezelf. Zo heeft God je namelijk gemaakt. Uniek geschapen naar Zijn beeld. In psalm 139 staat ook:

U hebt me al gezien
toen ik in het geheim gemaakt werd
U hebt me al gezien
toen ik diep in de aarde ontstond.
Toen mijn lichaam nog geen vorm had,
zag u mij al
nog voordat ik werd geboren,
wist u alles al van mij.
En u schreef het in uw boek.

(Bijbel in Gewone Taal)

bijbeltekstenvasthoudenhappy

Deze bijbelteksten komen uit het boekje Belle inspiration – Happy! Zaterdag op de Belledag te koop en volgende week in alle christelijke boekhandels!

Zwarte bladzijden

In Gods boek zijn al onze bladzijden al gevuld. Witte bladzijden. Zwarte bladzijden. Hij weet alles al. In de Bijbel staat dat God ons begin en ons eind is. En zo is het ook. Hij kent je als je nog een piepklein celletje bent in de buik van je moeder en hij kent je als je einde is gekomen. Dat kan een rare gedachte zijn. Het kan ook vragen oproepen: als God nu al weet dat er zwarte bladzijden gaan voorkomen, waarom scheurt Hij die er dan niet bij voorbaat uit?! Ik snap heel goed dat je je dat afvraagt. Ik heb me ook jaren afgevraagd waarom Hij, die zich mijn Vader noemt, dingen liet gebeuren die ik niet wilde. Ik heb daar ook niet echt antwoorden op. God ís almachtig, Hij zou dat kunnen doen. Maar Hij doet dat niet. Wat hij wél doet? Ken je die bladwijzers die vaak in boeken of bijbels zitten? Met een foto van voetstappen in het zand erop? Ik vond ze altijd een beetje zoetsappig. Er staat een gedicht op: Heer, U zegt dat U altijd naast me bent. Maar toen ik het moeilijk had, zag ik U niet. Er staat maar één paar voetstappen in het zand. Wat zegt God? ‘Toen droeg ik jou’.

God sleurt je er doorheen

Ik geloof dat dat zo is. Dat in moeilijke tijden het God is die je draagt, die je er doorheen wil sleuren. En ik geloof zelfs dat moeilijke dingen die je meemaakt, zwarte bladzijden, jou een mooi(er) mens maken. Als je er tenminste goed mee omgaat.

Volgende week het vervolg. Hoe ga je dan om met moeilijke omstandigheden?