Levenslesje #61 Happy #2

Zondag gaf ik een workshop op het HGJB scholierenweekend. Ik liet de meiden een moodboard maken over hoe zij zichzelf het liefste zien. Het veel me op dat veel meiden steekwoorden als: happy, happy life, metime etc opplakten.

Want ja, willen we allemaal niet gelukkig zijn? In mijn vorige levenslesje schreef ik al dat ik dit jaar veel bezig ben geweest met die vraag. Ik deel in deze en komende levenslesjes wat van mijn ontdekkingen. En soms zijn die lesjes actueler dan ooit, ik ben zelf momenteel ook weer veel met het volgende bezig: In ons boekje Belle inspiration – Happy schrijf ik dat ik me vaak het meest gelukkig voel als ik in balans ben. Afgelopen maanden heb ik dat ook weer gemerkt. Het had een leuke reden :) Ik kreeg bijna een halfjaar geleden een relatie met een heel lieve man. Als je op de Belledag was, heb je hem misschien wel voorbij zien komen.

Uit balans

Ik ben natuurlijk superblij met deze leukerd in mijn leven en we hebben het ook echt heel leuk! Maar oei, ik was wel even in de war. Want heb ik normaalgesproken al niet zoveel vrije avonden in de week, nu kwamen daar nog avondjes met hem bij. En zaterdagen werken…? Dat lukte ook niet meer, behalve dan alle zaterdagen waarop we met Huis van Belle op een evenement zijn of een workshop geven, en dat zijn er ook nogal wat.

Prioriteiten

Ineens moest ik na gaan denken over mijn prioriteiten: Ik heb veel vriendinnen, die ik heel erg belangrijk vind. Ik word heel gelukkig van een avondje wijntjes drinken of een goed gesprek hebben met een vriendin. Maar ik merk ook dat als ik dat gehaast doe of heel moe ben, ik er niet zo goed van kan genieten. Ik wil graag tijd doorbrengen met mijn vriend. Daarnaast sport ik twee tot drie keer per week sinds een half jaar en vind ik dat heel fijn (en ben ik fitter!) en ik vind het ook belangrijk er af en toe voor mijn ouders te zijn. O, en dan heb ik ook nog mijn werk, dat een heel aantal uurtjes per week in beslag neemt en regelmatig een avondje doorwerken vraagt. En dan laad ik, hoewel ik heel erg van mensen om me heen hou, ook nog wel op van af en toe een paar uurtjes alleen. En mijn huis…wanneer moet dat schoongemaakt?!

HvB-floortje-Happy-2

Eh…ik kwam dus wel een beetje in de knel. En ik werd er ook een beetje ongelukkig van. Het was duidelijk niet meer in balans. En ik kan je vertellen, het is nog steeds zoeken, ik ben er nog niet helemaal. Maar ik heb wel aan een aantal dingen gewerkt en die ga ik met je delen:

Tips

  • Prioriteiten stellen: wat is echt belangrijk en wie? Waar krijg je eigenlijk sowieso al minder energie van? Dat kan geskipt worden.
  • Er zitten veel uren in een dag. Gebruik ze effectief. Ik sta daarom vroeg op en begin vroeg met werken waardoor ik op maandagmiddag bijvoorbeeld altijd al om vier uur ’s middags in de sportschool kan staan. Ook heb ik mijn tv-abonnement, waar ik al nauwelijks naar keek, de deur uitgedaan om te voorkomen dat ik daar toch nog verloren uurtjes voor zou zitten. Die uurtjes besteed ik nu aan even snel mijn huis aan kant, kletsen met vriend of nog snel een blogje schrijven (nu dus :))
  • Vriendschappen waarin je je continu schuldig voelt of waarin geclaimd wordt, zoals: ‘we moeten snel weer afspreken’, zijn het overdenken waard. Ik ben erachter gekomen dat ik het heel erg waardeer als mijn vriendinnen me vrij laten en we elkaar geen verwijten maken over de frequentie etc waarin we elkaar zien. Natuurlijk doe ik mijn best ze vaak te zien maar het kan niet altijd meer zo vaak als vroeger.
  • Schuldig voelen sowieso, skip it (hier werk ik nog aan).
  • Ontdek waar je energie van krijgt.  Ik heb vaak een vol hoofd en heb dus echt gemerkt dat ik ‘leegmaaktijd’ nodig heb. De manier waarop ik dat het beste kan doen, zoek ik nog een beetje maar dat komt vanzelf.

 

Hoe doe jij dit? En heb je tips? Hoe houd jij het allemaal in balans? Of heb jij helemaal geen balans nodig om gelukkig te zijn? :)

Illustratie: Floortje Klinkenberg

Check hier ons nieuwe Belle Happy boekje en mooie kaartjes!
Pssst, wil jij elke maand extra blogs en winacties ontvangen én ons toffe tijdschrift Belle?
Word dan lid van de club!

 

Knop_geefjeop