Lezersblog – Divergent

‘De film heeft verder voor ieder wat: bonkende-harten-actie, belangrijke levenslessen en romantiek.’ Elke week is er een lezersblog. Dit kan over van alles gaan. Deze week een blog over de film Divergent van Janneke.

Na de film drie keer binnen drie dagen te hebben gezien (vier keer totaal), kan ik inmiddels met voldoende zekerheid zeggen dat Divergent fantastisch is. De film is gebaseerd op het prachtige boek van Veronica Roth, die nog maar 21 was toen ze het schreef. Het verhaal speelt zich af in het Chicago van de toekomst. De maatschappij is verdeeld in vijf facties gebaseerd op bepaalde waarden: intelligentie, eerlijkheid, onzelfzuchtigheid, vriendschap en moed. Op je zestiende moet je een test doen die jou in een van de facties plaatst. Het verhaal volgt Tris, geboren in de onzelfzuchtige factie, die divergent blijkt te zijn: ze past bij verschillende facties. Zo vormt ze een bedreiging voor het systeem. Ze besluit de moedige factie te kiezen, waardoor ze haar familie achter moet laten. Het grootste deel van de film gaat over hoe zij wordt getraind in haar nieuwe factie, terwijl zij haar geheim probeert te bewaren.

Belangrijke lessen

‘In ieders leven komt een punt waarop je moet kiezen tussen vasthouden aan hoe je bent opgevoed of luisteren naar je innerlijke kompas,’ zegt Veronica Roth. Ze is een christen en dat zie je terug in kleine dingetjes; Tris’ moeder vertelt haar bijvoorbeeld dat ze, wat er ook gebeurd, van haar houdt.

Er zit een boel belangrijke lessen in dit boek verstopt, onder andere over keuzes maken, identiteit en dapper zijn. Tris leert dat ze om dapper te zijn, onzelfzuchtig moet zijn en om onzelfzuchtig te zijn, dapper moet zijn.

Geraakt door de film

De boodschap die me het meest geraakt heeft is toch wel de boodschap die vooral in deel twee en drie voorkomt: vertrouwen. Tris krijgt een relatie en maakt een paar fouten. Ze is bang dat haar vriend haar niet zal vergeven en niet meer van haar zal houden. Ik kon me goed met haar identificeren. Ik herkende die angst, die onzekerheid erg goed: wat nou als ze me niet meer zien staan als ze weten welke dingen ik heb gedaan, welke fouten ik heb gemaakt? Later kwam in het boek naar voren dat als je iemand vertrouwt, die angsten wegvallen. Als je iemand vertrouwt, vertrouw je erop dat diegene altijd van je zal houden, hoeveel fouten je ook maakt. Dit was nog nooit echt tot me doorgedrongen en ik ben Veronica Roth eeuwig dankbaar.

Dit nu zo formulerend en in gedachte houdend dat Veronica een christen is, gaat er ineens een lampje bij me branden. Er is iemand die ons altijd vergeeft en altijd van ons blijft houden, wat er ook gebeurt, wat we ook doen: God. Ik vind het soms moeilijk om te accepteren dat God me altijd vergeeft. Toch mag ik op Hem vertrouwen en weten dat Hij van me houdt.

Voor ieder wat wils

De film heeft verder voor ieder wat: bonkende-harten-actie, belangrijke levenslessen en romantiek. Ja, romantiek: langzaam opgebouwd en het soort waar je iets van kunt leren. De relatie die Tris krijgt is niet geworteld in afhankelijkheid, maar in samenwerking. De chemistry tussen hoofdrolspelers Shailene Woodley en Theo James is onontkoombaar. De rest van de cast is ook geweldig: Kate Winslet speelt voor het eerst de bad guy en geloof me, dat kan ze eng goed. Miles Teller heeft zijn personage Peter, die in het boek als een soort, uhm, eikel naar voren wordt gebracht, zo gespeeld dat je zelfs van hem begint te houden. Zoë Kravitz speelt met veel talent en geloofwaardigheid Tris’ side-kick Christina en ook Ansel Elgort, Jai Courtney, Ben Lloyd-Hughes, Maggie Q, Tony Goldwyn, Ashley Judd, Christian Madsen en de rest schitteren in deze film. Mocht je ‘m nog niet hebben gezien, dan zou ik als een malle naar de bioscoop rennen (of wachten tot ‘ie uitkomt op dvd). Waarschuwing: één keer is niet genoeg!

Heb jij Divergent al gezien? Wat vond je ervan? Lijkt het jou een leuke film?

Wil je ook een lezersblog schrijven?

  • Kies één pakkend onderwerp! Maak bijvoorbeeld een nail art, vertel over jouw favo muziek, schrijf over iets heftigs wat je hebt meegemaakt of juist over iets heel grappig
  • De blog mag ongeveer 400 woorden lang zijn.
  • Probeer bij je blog één of meerdere foto’s te maken (minimaal 600 px). Ben je aan de slag gegaan met een DIY? Maak dan een paar overzichtsfoto’s en close-ups van stappen die lastig kunnen zijn.
  • Vergeet niet een foto en een korte intro over jezelf mee te sturen!

Stuur je blog naar redactie@www.huisvanbelle.nl. Wie weet staat jouw blog binnenkort online!