Lief dagboek… #3

Wat een gekke tijd is het, nu het coronavirus de boel platlegt. Heb jij er ook last van? Je kunt niet naar school, geen gezellige filmavondjes met je vriendinnen doen en niet even onbezorgd shoppen. In plaats daarvan zit je thuis en moet je de dagen zien door te komen. In deze serie neem ik je mee in hoe ik deze tijd beleef. Lees gezellig mee! Lees hier deel 1 en deel 2 van de serie Lief dagboek.

Lief dagboek,

De afgelopen weken begon ik me een beetje schuldig te voelen. Ik zag allemaal posts op bijvoorbeeld Instagram die me vertelden dat als ik niet doel X, Y, en Z had bereikt aan het eind van de quarantaineperiode, ik discipline miste. Sporten en afvallen, een boek schrijven, een cursus hebben gevolgd, noem maar op. Hmm, ik denk gewoon dat ik daar niet eens de tijd voor heb. Hallo, school gaat gewoon door toch?! Het gaf me wat irritatie. Ook op christelijk gebied zijn er een hoop dingen die ik volgens social media nu zou moeten doen: die extra online kerkdiensten volgen, meer bidden, meer Bijbel lezen, enzovoorts.

In eerst instantie liet ik me daar een beetje door meeslepen. Maar al heel snel voelde ik: Pfoe, het is al lastig genoeg om de gewone dagelijkse dingen te blijven doen en een ritme aan te houden. En weet je, misschien is dat ook gewoon goed genoeg voor nu. Misschien hoef ik helemaal niet een hoop extra dingen te gaan doen nu we met z’n allen thuis zitten. Misschien is het prima om in deze tijd te doen wat onze hand vindt om te doen. Ik lees in de Bijbel:

Doe wat je hand te doen vindt. Doe het met volle inzet, want er zijn geen daden en gedachten, geen kennis en geen wijsheid in het dodenrijk. Daar ben je altijd naar op weg.’ Prediker 9,10 (NBV)

Prediker zoekt naar de zin van het leven en beseft dat we altijd op weg zijn naar het einde van ons leven, dag na dag. Zijn nuchtere advies is om te doen wat er te doen is en je daarvoor in te zetten. Voor mij betekent dat nu heel concreet: ik probeer mijn best te doen op mijn schoolwerk, ik maak mijn kamer schoon en doe boodschappen. Ik probeer elke dag iets te doen om mijn relatie met God te onderhouden (Bijbel lezen, bidden, een lied luisteren of een wandeling maken en een podcast luisteren). En dat is genoeg.

Ik hoef niet te streven naar nog meer of nog beter. Het is goed genoeg. Wat een opluchting!

Liefs, Suzanne

Photo by Peter Olexa on Unsplash