How to: Loomen met elastiekjes

Loomen, wie kent het niet? Overal in de winkels vind je de gekleurde elastiekjes. Basiskleurtjes, glow-in-the-dark, elastiekjes met glitters, een andere kleur aan de binnenkant dan de buitenkant, twee kleuren in één elastiek, alles is mogelijk! Met de tal van mogelijkheden maak je ook tal van verschillende creaties. Ik begon met drie basic armbandjes!

Aan de slag met loomen

Om te loomen, ook wel band-it, genoemd heb je verschillende dingen nodig. Maar het zijn allemaal hulpmiddeltjes en het kan ook prima zonder. Je kunt bijvoorbeeld je vingers gebruiken of twee potloden, in plaats van een bord met pinnetjes. En zo is een haaknaald heel handig, maar niet noodzakelijk. Als je het loomen dus gewoon eerst even uit wilt proberen, kun je dat doen met alleen een zakje elastiekjes. Een zakje kost meestal rond de 1 á 2 euro. Mooi prijsje dus om het eens uit te proberen. Wat overigens wel essentieel is, zijn de s-vormige haakjes, waarmee je het begin van je armband aan het eind bevestigd.

loomen1

Basic 1

De meest standaard manier van het maken van een armbandje. Kijk je mee?

loomen2

Je rijgt de elastiekjes als het ware steeds in elkaar. Zoals je op de foto’s ziet is het praktisch een haaknaald te gebruiken, zo kun je steeds het haakje gebruiken om een nieuwe elastiekje te bevestigen. Als je daaraan trekt kun je de andere elastiekjes die je armband gaan vormen er overheen schuiven. Je gaat net zo lang door tot dat je armband om jou pols past. Simpeler kan bijna niet. Toch kun je op deze simpele manier ook leuke variaties maken, zoals bijvoorbeeld deze:

loomen3

Basic 2

Door naar de volgende techniek, ook wel bekend onder de naam: de visgraad. Je kunt deze techniek op meerdere manieren toepassen, een loombord is handig, maar met je vingers lukt het ook heel goed. Mijn zusje legde het me uit en ik maakte foto’s van beide manieren. Laten we beginnen met loomen met behulp van je vingers.

loomen4

Je begint altijd met een gekruist elastiekje, waar je vervolgens twee elastiekjes boven plaatst. Vervolgens haal je eerst de ene kant van het onderste elastiekje naar boven en dan de andere kant. Dan plaats je weer een nieuw elastiekje erboven en haal je opnieuw het onderste elastiekje via beide kanten naar boven. Ook nu ga je net zo lang door totdat je de juiste lengte bereikt. Vervolgens bevestig je het begin aan de ene kant van je s-haakje en het eind aan de andere kant. Het werkt met je vingers, maar een loombord maakt het wel net even een stukje makkelijker, dan ziet het er zo uit:

loomen5

Het principe werkt bij beide dus hetzelfde. Uiteindelijk ziet je armbandje er dan ongeveer zo uit, afhankelijk van welke elastiekjes gebruikt natuurlijk en of je allemaal dezelfde, verschillende of een patroon maakt.

loomen6

Basic 3

De derde en laatste basic van deze blog is eigenlijk de visgraad +. De techniek is namelijk hetzelfde, alleen je doet net even iets anders, wat resulteert in een totaal ander effect.

loomen7

We beginnen hetzelfde als bij basic 2. Eerst een gekruist elastiekje, maar vervolgens niet 1 elastiek je maar 3 (of 4, of 5, of 6). Eerst haal je het gekruiste elastiekje over álle drie de anderen en dan doe je opnieuw een elastiekje erboven, net zoals we hierboven steeds een elastiekje er omheen halen en dan een nieuwe erop zetten. In plaats van na je eerste keer het ene elastiekje naar boven te halen, doe je nu alle drie de elastiekjes naar boven halen. Zo wissel je steeds af: 1, 3, 1, 3, 1, 3, etc. Je krijgt zo een bolletjes patroon, met het volgende resultaat:

loomen8

En hoe meer elastiekjes je afwisselt, hoe meer je bolletjes ziet in je uiteindelijke bandje. De volgende foto is het patroon 1, 4, 1, 4, etc.

loomen9

Zo weer heel veel foto’s in een blogje. Ik hoop dat jullie ermee aan de slag kunnen! Heb je nog vragen over loomen, dan kun je ze hieronder stellen natuurlijk. Je kunt ook eens kijken op de site voor loomfans. Of op YouTube een van de vele DIY’s namaken!