How to: van jezelf houden in 7 stappen

In ons boekje Belle inspiration – Friends lees je niet alleen mooie levenslesjes over vriendschap maar ook hoe je van jezelf kunt houden. In dit blogje lees je daar tips voor. Natuurlijk hebben we daar al eerder over geschreven hier op Hvb, lees dit blogje maar eens. Hier komen onze nieuwe tips!

1. Van jezelf houden gaat verder dan accepteren

Als je een slecht zelfbeeld hebt, is het goed om eerst na te denken waar dat vandaan komt. Het kan met van alles te maken hebben: je opvoeding, nare dingen die je misschien hebt meegemaakt, dingen die mensen tegen je gezegd hebben. Het kan goed zijn om daarmee aan de slag te gaan, door er met vriendinnen of mensen die je vertrouwt over te praten. Als je slechte zelfbeeld je echt belemmert, kun je er misschien hulp voor zoeken bij een professionele therapeut.

2. Geloof dat God jou wilde

Ga jezelf door Gods ogen zien. Hij kijkt naar je met blijdschap, tevredenheid, liefde. Hij heeft je gemaakt naar Zijn eigen beeld. Hoe cool is dat?! Hij zegt in psalm 139 dat Hij je al kende vanaf het eerste begin, toen je nog in de buik van je moeder zat. God heeft jou op het oog. Hij is de basis. Ga dit geloven, lees in je Bijbel, vraag God om de Heilige Geest om het tot je door te laten dringen.

3. Overwin je angsten

Dingen doen die je eigenlijk eng vindt, maken je sterker. Ze zorgen ervoor dat je meer in jezelf gaat geloven, dat je trots op jezelf kunt zijn, dat je meer van jezelf gaat houden.

4. Leer op jezelf vertrouwen

Hoe vaker je iets doet wat je moeilijk vindt, hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt. Leer tegen jezelf te zeggen: vorige keer ging dit ook goed, dus nu weer. En trek je op aan mensen uit de Bijbel, die vonden het ook niet altijd even makkelijk om in zichzelf te geloven.

5. Omarm je lijf

You have a beautiful body!

6. Zoek verbinding met anderen en geloof wat ze zeggen

Mensen om je heen zijn ook door God gegeven. Leer jezelf kwetsbaar op te stellen. En ja, dat kan best spannend zijn. Maar je kwetsbaar opstellen, dat je durft te zeggen waar je mee zit, wat je spannend, eng vindt of waar je je voor schaamt, helpt ervoor dat de muren die tussen jou en anderen staan afgebroken worden. Zo kunnen deze mensen je ook beïnvloeden. Hopelijk hebben ze het beste met je voor en

7. Doe aan zelfreflectie

Jezelf leren kennen en ontdekken wat jij belangrijk vindt in het leven, leer je door na te denken over je denken. Stel: iemand reageert op jou op een bepaalde manier. Jij denkt: dat vind ik niet prettig. Zelfreflectie leert je na te denken waarom je dat dan niet prettig vindt. Vervolgens besluit jij dat jij niet zo tegen anderen gaat doen. Van jezelf houden heeft er ook mee te maken dat je eerlijk tegen jezelf bent over je mooie en minder mooie eigenschappen. Die hebben we allemaal! Misschien ben je snel jaloers of een flapuit waardoor je mensen weleens kwetst. Probeer manieren te vinden goed met die eigenschappen om te gaan maar weet ook dat je jezelf niet honderd procent kunt veranderen en probeer die eigenschappen ook te accepteren. Ze horen bij jou!

Lukt het jou, van jezelf houden?

Meer lezen? Koop snel ons boekje Belle Inspiration Friends! Tot en met 15 november shop je het hier voor maar €7, 99. Daarna wordt het duurder.

cover2

Belle inspiration Friends is een boekje vol levenslesjes, opdrachten, verhalen, ervaringen van bloggers van Huis van Belle. Het is een superleuk boekje om cadeau te geven aan je vriendinnen of voor jezelf te vragen!