Maak je eigen capsule wardrobe in 9 stappen!

Een tijdje terug konden jullie lezen wat een Capsule Wardrobe is. Nu laat ik jullie hieronder zien hoe jij zelf een Capsule Wardrobe samenstelt.

Wat was het ook alweer?

Een Capsule Wardrobe is een minigarderobe die bestaan uit (bijvoorbeeld) 37 veelzijdige kledingstukken en schoenen die je makkelijk met elkaar kunt combineren. En die je ontzettend graag draagt.

Je bent op deze manier milieu vriendelijk bezig, doordat je een vast aantal items draagt die goed te combineren zijn en je geen nieuwe items hoeft te shoppen. Je kleding en schoenen stash blijft op deze manier ook in goede balans. En mocht je een reden hebben om te shoppen, dan weet je wat je nodig hebt.

Je basisgarderobe bestaat uit ondergoed, sokken, panty’s, pyjama’s, sportkleding, accessoires en gelegenheidskleding die niet mee wisselt. Hieronder volgen de stappen die jou kunnen helpen met het samenstellen van jou eigen Capsule Wardrobe. Ook kan het jou helpen je eigen stijl te ontdekken.

Stap 1: Moodboard

Maak een moodboard (bijvoorbeeld op Pinterest, of ga aan de slag met catalogi en een schaar) met de kledingstijl die jou aanspreekt.

Wat valt jou op? Kijk naar terugkerende thema’s, kleuren, stijlen en stoffen.

Stap 2: Jouw ideale kledingstijl

Kies van alles het meest opvallende en vul in:

                Stijl:              Kledingstukken :        Kleur:       Stoffen/materialen :    Stijl iconen die jou inspireren:

1.

2.

3.

4.

5.

Stap 3: Figuur en type

Omschrijf jouw figuur en type lichaam. Dit kan je helpen in het zoeken naar kleding die bij jou past.

Bijvoorbeeld: Klein, smal, vrouwelijk, stevig, stoer.

Stap 4: Favoriete kledingstukken

Kies je top 3 van meest favoriete kledingstukken.

1.

2.

3.

Stap 5: Leefstijl

Deel je leefstijl in, bijvoorbeeld zoals in de tabel hieronder. Dit helpt je om te ontdekken voor welke gelegenheden jij de meeste kleding moet kunnen dragen.

                                                                                School                                                Vrije tijd

Aantal uren/procenten

Kledingstijl

Stap 6: Basisprincipes

Bewaar waar je 100% van houdt, en ontwikkel je eigen stijl. Kies voor kwaliteit en kledingstukken van goede stoffen die lang mee gaan. Wellicht in basiskleuren zodat je de kledingstukken goed kan combineren. Kies voor schoenen van leer, naar mijn ervaring gaan die langer mee dan kunststof. Ga voor praktisch en comfortabel. Het moet fijn zitten!

Vul aan en varieer met accessoires.

Stap 7: Beslislijst

Dit is een lijstje met vragen die je langs gaat als je twijfelt of je een kledingstuk wilt houden of niet. Bijvoorbeeld:

1. Voel ik mij hier fijn in?

2. Past het me goed?

3. Is het nog heel?

4. Laat het zien wie ik ben?

5. Voldoet het aan mijn stijl?

Zo niet, dan kan het weg! Je kunt het ook op een twijfelstapel leggen en bijvoorbeeld een maand later kijken of je het hebt gedragen of het toch weg wilt doen. Verdeel de rest over een zomer/voorjaar stapel en herfst/winter stapel.

Stap 8: Bepaal het aantal items

Spreek met jezelf af hoeveel items je per categorie wilt bewaren. Ik heb gekozen voor 37 stuks maar mocht jij meer of minder stuks nodig hebben is dat ook goed. Het gaat om je bewustwording, en veel voordelen die je in mijn vorige blog kon lezen. Vul het onderstaande lijstje in voor je overzicht.

Broeken: bijv. 4

Rokjes: bijv. 3

Jurkjes:

T-shirts:

Blouses:

Truien:

Schoenen:

Jasjes:

Stap 9: Kleding die weg mag

Met kleding die jij niet meer gaat dragen kan je vast iemand blij maken. Misschien iemand uit de kerk of bijvoorbeeld iemand die het financieel niet breed heeft. Tip: Hou een kledingruil-party of verkoop je (nog goede)  kleding. Wellicht hou je er een mooi bedrag aan over voor je spaarrekening of om items te shoppen die je nodig hebt voor je Capsule Wardrobe.

Veel succes en misschien heb jij nog een goede tip?! Laat het hieronder weten.

X0X0