Makkelijk op zoek naar het juiste Bijbelboek!

De Bijbel bevat 66 Bijbelboeken! Kun jij het juiste Bijbelboek er 1-2-3 bij pakken wanneer de voorganger een Bijbeltekst citeert?

Ik heb als kind de Bijbelboeken uit het hoofd geleerd door middel van een liedje. Ik moet het liedje helaas wel hélemaal zingen, voordat ik bij het Bijbelboek kom waar ik dan naar opzoek ben. De voorganger heeft er dan allang weer een nieuwe Bijbeltekst bij gepakt. Of, als ik zelf op onderzoek uit ben in de Bijbel en bepaalde teksten vergelijk, ben ik toch vaak wel een beetje stuntelig bezig. Dit moet sneller kunnen dacht ik! Sommige Bijbels hebben van zichzelf al inkepinkjes met de afkortingen van de Bijbelboeken, maar ik had nou net geen zin om de schaar in mijn Bijbel te zetten.

Toen bedacht ik me dat mijn kleurenpotloden wel van pas zouden kunnen komen. Ik kwam een boekenlegger tegen, waarin alle Bijbelboeken worden onderverdeeld in thema’s. Hierdoor hoef je maar negen verschillende kleuren te gebruiken, in plaats van 66!

Oude testament:
De wet, Geschiedenis, Poëzie, Grote profeten, Kleine profeten.

Nieuwe testament:
Evangelie, Geschiedenis, Brieven, Profetie.

In deze afbeelding kun je zien welke kleur je voor welke categorie moet gebruiken:

Wanneer je bijvoorbeeld 1 Korintiërs wilt opzoeken, kijk je bij de ‘Brieven’, dus de donkerblauwe kleur en dan hoef je hem daar alleen nog tussen te zoeken. Scheelt heel veel tijd!

Wat heb je nodig?

 • Twee memoblaadjes
 • Een liniaal
 • Negen verschillende kleurenpotloden  (Zie linker afbeelding)
 • Een grijspotlood
 • Natuurlijk je Bijbel ;-)

Bijbels klaar, beginnen maar!

 1. Meet de hele lengte van je Bijbel op of een kleiner gebied waar je de kleurenvakjes in wilt tekenen. Ik heb de kleuren over de hele lengte van de Bijbel gezet.
 2. Deel de gemeten lengte door negen, zodat je weet hoe groot de lengte van één vakje is. Pak een grijspotlood en zet heel licht streepjes op je Bijbel met telkens de lengte van één vakje, zodat je uiteindelijk negen vakjes hebt.
 3. Knip dan een rechthoek van het memoblaadje met de breedte van één vakje. Dit schuif je straks elke keer in de Bijbel, zodat je er makkelijk langs kunt kleuren en direct de goede afmeting hebt.
 4. Schuif het geknipte memoblaadje nu achter de laatste bladzijde van Deuteronomium. Je kunt je rode potlood gebruiken om voorzichtig het eerste vakje in te kleuren. Druk de bladzijdes stevig tegen elkaar, zodat je potlood niet tussen de bladzijdes schiet. Je kunt nu zowel door het memoblaadje en het lichte potloodstreepje weten welk gedeelte je moet inkleuren.
 5. Leg nu het tweede memoblaadje achter de laatste bladzijde van Esther. Het geknipte memoblaadje schuif je door naar het tweede vakje. Dit gedeelte kun je dan inkleuren met een oranje potlood.
 6. Voor het derde vakje schuif je het geknipte memoblaadje op de plek waar het tweede memoblaadje zat, maar dan een vakje opzij. Het tweede memoblaadje schuif je weer achter de laatste bladzijde van het derde thema, namelijk Hooglied. Dit kun je door blijven doen, totdat je alle vakjes hebt ingekleurd.

Tip: Het is handig als je jouw Bijbel tegen je bureau aandrukt, zodat de bladzijdes goed op elkaar worden geperst en niet indeuken door je potlood.

Als je indeling helemaal klaar is kun je een beetje uit je hoofd leren welke kleur bij welk thema hoort en welke Bijbelboeken ongeveer in elk thema zitten.

Zo wordt opzoeken voor jou een eitje!

Heb jij nog handige ezelsbruggetjes om te onthouden waar welke Bijbelboeken zitten, laat het ons weten!

Photo by Aaron Burden on Unsplash