Marit maakt haar Bijbel eigen

Mijn Bijbel

Mijn eerste Bijbel kreeg ik in groep 8 toen ik van school ging. Dat was zo’n lelijke bruine in een veel te moeilijke vertaling. Ik vond het aan de ene kant wel stoer maar aan de andere kant kon ik er weinig mee. De taal was niet te volgen en het waren vooral bladzijdes vol kleine lettertjes; vreselijk voor een niet-lezer zoals ik.

Para-wates?

Hoera hoera; toen kwam ‘Het Boek’. Iedereen riep toen heel hard; ‘het is geen echte Bijbel, het is een parafrase’. Een wat? Nou ja, dat woord mag je weer vergeten. Maar het betekent zoiets als dat de schrijvers vooral geprobeerd hebben de woorden te verduidelijken maar niet heel precies de oorspronkelijke tekst aangehouden hebben. Maar ineens werd de Bijbel leesbaar en kwam het wat dichterbij. Ik kreeg hem toen ik belijdenis deed en inderdaad; deze ziet er al wat meer ‘gebruikt’ uit 😉.

Bijbel versus agenda

Inmiddels ziet de Bijbel die ik nu lees er zo uit.

Gebruikt dus…… vroeger was dat toch een dingetje. Je moest zuinig zijn op je Bijbel en hem netjes houden. En nog steeds gaat dat door me heen als ik een nieuwe Bijbel ga gebruiken. Maar eigenlijk is dat raar. Hij zou er toch net zo uit moeten zien als mijn agenda na een jaar van gebruik.

Paulus over de Bijbel

Paulus zegt tegen Timoteüs;

15 En de heilige boeken ken je al sinds je kindertijd. In die boeken kun je wijsheid vinden. Ze leren je dat mensen gered kunnen worden door het geloof in Jezus Christus (2 Timoteüs 3:15)

Dat is dus wel een belangrijk dingetje voor het leven: je kunt wijsheid vinden in de Bijbel. Ik heb ontdekt dat ik de Bijbel beter kan begrijpen als ik hem vaker lees, met me meesleep, onderstreep, kleur, washitape en bijschrijf. Blijft hij dan mooi? Niet echt. Maar ‘who cares’? De teksten gaan meer spreken en ik kan verbanden beter aangeven.

Heb jij nog een tip voor het meer lezen en beter begrijpen van je Bijbel?