Martanja’s boekentips #5

De maand mei is alweer voorbij gevlogen, en ik heb niet zoveel gelezen als ik zou willen. Ik werk meer, en ik merk dat dit mijn leesgedrag behoorlijk beïnvloed. Na een lange dag werken kruip ik soms liever achter een filmpje of een aflevering van een serie dan me te verdiepen in een goed boek. Toch heb ik hele fijne tips voor je, dus lees je mee?

Mijn ‘doelen’ voor 2019

In #1 deelde ik al mijn doelen achter het lezen:

1. Minimaal één boek is geschreven door een niet-witte schrijver, of het heeft als thema racisme

2. Minimaal één boek is geschreven door een vrouw

Niet om me het allemaal moeilijker te maken, maar om mezelf uit te dagen buiten mijn eigen wereldje te lezen en te leren over dingen waar ik nog niet veel van weet. Is dat gelukt voor #5? Let’s see!

Mijn tips van de maand mei

1. Becoming – Michelle Obama

Ik geloof niet dat er iemand bestaat die niet fan van haar is, maar om het in te koppen: ik ben fan. De Obama’s hebben zulke bijzondere persoonlijkheden, en daarom is het extra leuk om een inkijkje te krijgen in haar leven. Lisa en Martha schreven ook al eens waarom ze dit zo’n goed boek vonden, en ik ga mezelf helemaal aansluiten in dat rijtje! Michelle vertelt over haar uitdagende jeugd, haar keuzes voor een universiteit en de aanloop naar de verkiezingen waarbij ze uiteindelijk in het Witte Huis terecht kwamen. Ik vind vooral dat kijkje in de keuken super-interessant, maar het mooiste vind ik de manier waarop ze haar hart laat zien in de bewogenheid voor haar land. Prachtig, en een echte aanrader!

2. The things I would tell you – edited by Sabrina Mahfouz

Ik ben nog in dit boek bezig, maar ik kan je vast vertellen dat dit boek een absolute aanrader is! Dit boek is een verhalenbundel, dus er staan meerdere verhalen, gedichten en essays in, allemaal geschreven door vrouwen. Wat deze vrouwen gemeenschappelijk hebben is niet alleen het feit dat ze vrouwen zijn, maar ook dat ze allemaal een islamitische achtergrond hebben. Niet elke vrouw is (meer) religieus, maar hun culturele achtergrond ligt bij iedereen (voor een deel) in de religie. Het is een interessant perspectief, omdat we vaak de stemmen van Islamitische vrouwen missen in de media, en met dit boek krijg je een mooi inzicht in die diversiteit. Plus, ik lees nu prachtige poëzie, en zelfs een toneelstuk, en het haalt me echt uit mijn gebaande paadjes wat betreft leesvoer! Fijne dit dus! Wel helemaal in het Engels, dus wellicht even wachten tot de Nederlandse vertaling uit is!

Wat las jij deze maand en heb je als tip voor me?