Martanja’s boekentips #6

In mijn blog van begin juni gaf ik aan dat niet zoveel las, maar juist weer vaker achter Netflix zat. Gelukkig werd het weer tijd voor vakantie, en haalde ik zo weer een stapel van zes boeken bij de bieb. Zo fijn en lekker. En toen had ik weer boeken in huis, en toen ging ik dus weer lezen. Dus, ja, hier weer verse tips!

Mijn ‘doelen’ voor 2019

In #1 deelde ik al mijn doelen achter het lezen:

1. Minimaal één boek is geschreven door een niet-witte schrijver, of het heeft als thema racisme

2. Minimaal één boek is geschreven door een vrouw

Niet om me het allemaal moeilijker te maken, maar om mezelf uit te dagen buiten mijn eigen wereldje te lezen en te leren over dingen waar ik nog niet veel van weet. Is dat gelukt voor #6? Let’s see!

Mijn tips van de maand juli

Oh, ik las weer zoveel moois en fijns deze afgelopen juli. Ik haalde een hoop boeken, en brak bijna mijn rug met de stapel boeken die Annadea ook nog uitzocht. En extra fijn: we kunnen de boeken extra lang lenen! Dus, let’s see wat mijn tips voor jou zijn!

1. Ondergeschikt – Angela Saini

De ondertitel van dit boek is: Hoe kennis over vrouwen ons misleidt en wat we daaraan kunnen doen. Het boek onderzoekt hoe de wetenschap vrouwen altijd als minder heeft gezien, en vrouwen nooit écht goed heeft onderzocht. Dus bijvoorbeeld: ze onderzochten wel welke invloed medicijnen hadden op de man, maar ze deden dat onderzoek niet bij vrouwen. Dit had dan bijvoorbeeld weer als gevolg dat medicijnen bij vrouwen voor sterkere bijwerkingen zorgden, of hoe hun klachten überhaupt niet erg serieus genomen werden.

Dit is niet een roman, maar het boek leest wel makkelijk weg. Soms werd ik wel een beetje boos van het boek, maar het legt ook heel verhelderend uit hoe een bepaald wereldbeeld nog lang zijn invloed deed gelden in de wetenschap. Plus, daar kwam ik bijvoorbeeld achter: wetenschap is niet objectief. Daarom tip ik dit boek: al jullie toekomstige wetenschappers hebben baat bij dit boek, dus zet het op je lijst. Voor nu of voor later, maar vergeet dit boek niet!

2. Doorsnee – Phaedra Derhore

Dit boek is een graphic novel. Ja, je hoort het goed: ik heb een boek in stripvorm gelezen! En ja, het was ook zeker de moeite waard! Doorsnee gaat over Mieke, die obese is. Ze is het zat dat mannen haar niet op waarde weten te schatten, dat ze altijd commentaar krijgt op haar eten en haar uiterlijk, en haar vader is ook niet zo aardig. Dan ondergaat ze een maagverkleining en volg je haar leven daarmee. Dit boek lees je echt binnen no-time uit, maar is het best waard voor die twee uurtjes!

3. Terug naar het meer – Robynn Carr

Dit boek is gewoon een heerlijke roman, voor als je in je hangmat ligt voor de caravan. Twee zussen spreken hun, ooit zo hechte, familie nooit meer. Er is in hun jeugd een ongeluk gebeurd, en daarom komen ze nooit meer bij hun vakantiehuis aan het meer. Maar de ene zus is ernstig ziek, en de andere zus heeft haar baan verloren, en ze besluiten om terug naar dat vakantiehuis te gaan. De zieke zus nodigt stiekem de rest van de familie uit, en dan tja, de rest ligt in de toekomst. Dit is een heerlijk boek over families en ruzies, en vergeving, en dus moet je het gewoon maar lezen!

Welke goede tips heb jij nog voor me?