Wat als je twijfelt of je wel gelooft?

Martiene van Boven (16) is een poosje onzeker geweest over haar geloof. “In mijn omgeving is het christelijk geloof voor veel mensen vanzelfsprekend. Twijfels of vragen over het geloof; daar wordt niet over gesproken.” In Belle 5 vertelt Martiene over haar geloof en de twijfels die ze heeft gehad.

Mijn ouders zijn christelijk maar we gingen op een gegeven moment niet meer naar de kerk. We baden nog wel thuis. Mijn ouders kwamen een keer naar me toe en zeiden: ‘Martiene, je mag zelf kiezen of je gelooft of niet. Dat is aan jou.’ Op een gegeven moment vroegen mijn vriendinnen: ‘Martiene, geloof jij nou wel of niet in God?’ Toen heb ik eerlijk moeten zeggen: ‘Ik weet het niet.’

Op een dag kwam mijn docent Engels na de les naar me toe. Hij nodigde me uit voor Alpha – Youth: ‘Daar kun je meer over je geloof ontdekken.’ Dat trok me meteen wel aan.

Een belangrijk moment voor mij was toen we tijdens Alpha – Youth praatten over waar je staat in het geloof. We keken naar een plaat waar verschillende poppetjes rondom een zwembad stonden. Je moest kiezen welk poppetje het beste bij jouw situatie paste. Ik kreeg tranen in mijn ogen toen ik ernaar keek. Die docent zag dat en vroeg: ‘Martiene, welke ben jij?’ Ik zei: ‘Ik ben het poppetje dat op de duikplank staat. Ik sta op het punt om te springen. Ik wil wel geloven in God, maar ik weet niet hoe!’ Mijn docent zei toen: ‘Ik heb een idee!'”

De wereld is nu mooier

Hij bood aan om voor mij te bidden, samen met een goede vriendin. Hij vroeg aan God of Hij bij me wilde zijn en of ik met Hem mee mocht wandelen. Tijdens dat gebed werd ik emotioneel en kreeg ik opeens de zekerheid waar ik naar zocht. Toen het gebed klaar was, voelde het anders dan anders. Ik wist op dat moment zeker: Hij is er. Ik geloofde direct. Na dat weekend is de wereld om me heen ook ineens veel mooier geworden, ik kan nu meer genieten van alles.

En nu?

Nu heb ik een hele toffe vriendengroep erbij. De Alpha – Youth is inmiddels afgelopen, maar we spreken nog steeds af. Daarnaast is mijn beeld van God anders geworden. Ik denk niet meer aan een man met een lange witte baard ergens ver weg. Nee, Hij is mijn Vader, die er altijd voor me is. Ondanks dat ik dat niet altijd zo voel, want heus niet alles is perfect. Maar ik weet gewoon: Hij is bij me. Ik kan bij Hem terecht als er iets is. Ik kan altijd met Hem praten.

Advies aan anderen die twijfelen aan hun geloof?

Wees niet bang om op zoek te gaan naar antwoorden. Het is niet zo eng als het lijkt. Maar het is wel een avontuur. Daar moet je aan toe zijn, dus denk goed bij jezelf: wil ik dat nu? Kan ik dat aan? Maar laat je niet tegenhouden. Ga gewoon Alpha – Youth doen. Het is geweldig en heeft mij geholpen. Er zijn heel veel jongeren die onzeker in hun geloof staan. Ik kropte dingen op, maar nu kan ik die kwijt!

Ook Alpha – Youth volgen? Kijk op alphayouth.nl

Foto: Nienke van Denderen Fotografie