Meatless Monday: appel-peer taartjes met bladerdeeg

Omdat ik vrijwel altijd fruit en bladerdeeg in huis heb, is dit makkelijke recept  van appel-peer taartjes vaak mijn uitkomst als er spontaan vrienden langskomen of wanneer ik zin heb in een midnight snack. Maar het is ook een heerlijk toetje, zeker als je het met een bolletje vanille-ijs serveert. En die geur van gebakken appels en peren met kaneel laat je huis heerlijk ruiken! Kortom, ook wanneer er geen keukenprinses in je schuilt tover je deze taartjes gemakkelijk op tafel. Kom maar op met die knusse winterdagen :).

Wat heb je nodig (10 appel-peer taartjes):

  • 1 pak diepvries bladerdeeg (10 plakjes)
  • 2 appels (ik gebruik het liefste Jonagold, maar een andere soort appel kan ook)
  • 1 peer (soort maakt niet uit, maar geen stoofperen)
  • Handje rozijnen
  • 2 tl kaneel en/of koekkruiden
  • 1 el lichtbruine basterdsuiker
  • 2 el vanillesuiker
  • Eventueel poedersuiker of een bolletje schepijs om mee te serveren

Tools:

  • Oven & bakplaat

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien op de bakplaat. Prik met een vork wat gaatjes in de plakjes zodat ze niet te veel omhoog komen tijdens het afbakken.
  3. Wel de rozijnen voor minstens 5 minuten in een schaaltje warm water. Hierdoor nemen ze vocht op en zullen ze minder snel verbranden in de oven.
  4. Was het fruit, snij eventuele slechte plekken eraf en snij ze (zonder het klokkenhuis uiteraard) in dunne schijven.
  5. Meng de fruitschijfjes in een kom met de suiker en kaneel of koekkruiden. De aangegeven hoeveelheden zijn een indicatie, pas dit gerust aan naar smaak!
  6. Voeg de gewelde rozijnen toe en meng alles goed met elkaar.
  7. Beleg de plakjes bladerdeeg met de fruitschijfjes. Je krijgt het mooiste resultaat door circa 6 schijfjes van gelijke grootte dakpansgewijs naast elkaar te leggen. Vouw de zijkanten van het ‘taartje’ netjes naar binnen om.
  8. Bak de taartjes in het midden van de oven in ongeveer 15-20 minuten af totdat de randen goudbruin beginnen te kleuren.
  9. Serveer de warme appel-peer taartjes met poedersuiker of een bolletje schepijs.

Tip #1: voor een veganistische variant, check of je bladerdeeg vrij van dierlijke ingrediënten is en serveer met veganistisch schepijs. Let op: mocht je de suiker willen vervangen voor honing, dan is het dus niet meer veganistisch. Helaas besefte ondergetekende dat iets te laat, dus leer van mijn fouten zou ik zeggen.

Tip #2: Voeg eventueel fijngehakte pecan-noten en gedroogde cranberries (wel ze wel even) toe voor een klassieke Kerst-twist.

Photo by Martin Bargl on Unsplash