Meatless Monday: courgettesoep

Courgettesoep: het is niet alleen snel en simpel om te maken, maar ook ontzettend lekker! Afgelopen weekend ging ik samen met mijn vriend na lange tijd weer een keer langs bij zijn opa en oma voor een middag vol bijpraten en gezelligheid. Daarbij kon een bezoekje aan de moestuin van opa natuurlijk niet ontbreken. Hoewel het hem door zijn leeftijd steeds moeilijker afgaat staat zijn tuin vol met allerlei groentes: bieten, snijbonen, prei, ui, sla, aardappelen en … courgettes. Niet van die kleine groene zoals je in de supermarkt koopt, maar grote gele met ongelijke vormen. Trots haalde hij de grootste courgette van de plant: ‘hier, maak daar maar een lekker soepje van’.

En zo stond ik een dag later een courgette waar mijn onderarm ruim twee keer in zou passen klein te snijden voor een heerlijke courgettesoep. Natuurlijk kan je deze soep ook gewoon maken met courgettes uit de winkel, de kleur maakt ook niet uit ;)

Wat heb je nodig? (voor circa 4 porties)

  • 3 courgettes (of 1 een hele grote dus)
  • 2 middelgrote uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 groentebouillonblokje
  • 500 ml kraanwater
  • 80 gr kruidenroomkaas
  • Kruiden naar smaak: (verse) tijm, munt en oregano, paprikapoeder, peper, chilipoeder, komijn
  • Om mee te serveren: hüttenkäse en volkoren stokbrood

Keukentools:

  • Een diepe soeppan
  • Staafmixer

Hoe maak je de courgettesoep?

  1. Snipper de uien en pers de knoflookteentjes uit.
  2. Was de courgettes en snij ze in kleine blokjes. Je gaat de soep later nog pureren dus het hoeft niet heel klein, maar hoe kleiner je de blokjes snijdt hoe sneller de soep gaar zal zijn – snij ze dus ook niet te groot.
  3. Verwarm een scheut olijfolie in de pan en fruit hierin de stukjes ui.
  4. Voeg zodra de uien glazig worden de knoflook en een snuf paprikapoeder, chilipoeder en komijn toe en roer goed door.
  5. Voeg na 2 minuten de courgetteblokjes toe en schep weer goed om. Bak voor ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur.
  6. Voeg het water toe en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Voeg ook de (verse) tijm, munt en oregano toe naar smaak.
  7. Breng de soep aan de kook en laat de soep ongeveer 10-15 minuten doorkoken op middelhoog vuur.
  8. Pureer de soep voorzichtig met de staafmixer tot je een gladde massa krijgt.
  9. Spatel de roomkaas door de soep voor een romige twist en verwarm voor nog ongeveer 2 minuten.
  10. Serveer de soep met stokbrood en verkruimel een beetje hüttenkäse boven op de soep voor een mooie garnering.

Eet smakelijk!

Tip #1: Wil je deze soep vegan maken? Controleer dan de bouillionblokjes op dierlijke ingrediënten en kies voor een veganistische variant. Laat de roomkaas weg en voeg eventueel een extra groente toe aan de soep zoals broccoli, doperwten, prei of een fijngesneden wortel.

Tip #2: Je kan de soep ook makkelijk nog een paar dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast, ideaal als lunch of tussendoortje.

Photo by Anna Bratiychuk on Unsplash