Meatless Monday: easy blueberry-oats crumble

Hi ladies! Vorige maand schreef ik twee blogs met tips over gezond eten in tijden van corona (deze en deze). Toen ik een tijdje geleden te gast was bij mijn schoonzusje besloot ik dan ook om haar en mij te trakteren op een lekker en gezond(er) toetje. Ik had nog blauwe bessen over van de rood fruit-citroen tiramisu die ik voor het BELLE magazine had gemaakt, dus die kon ik nu gelijk opmaken :).

Voor dit recept gebruik je in plaats van suiker een (beperkte) hoeveelheid honing. Door de havermout en het volkoren meel bevat dit recept daarnaast meer vezels dan een traditioneel recept voor een crumble. En natuurlijk tellen de blauwe bessen en appelstukjes mee voor je dagelijkse twee porties fruit! Je kan de crumble dan ook prima eten als een lekker verwen-ontbijtje of tussendoortje; net waar jij zin in hebt. Het mooiste van alles: je hoeft alleen maar de ingrediënten goed te mengen en dan doet de oven de rest voor je!

Wat heb je nodig (voor circa 2-3 personen):

  • 80 gr havermout (zonder toegevoegde suiker, gewoon de naturel versie)
  • 30 gr volkoren meel
  • 1 appel
  • 150 gr blauwe bessen (diepvries of vers)
  • 20 gr gesmolten boter (circa 2 el)
  • 2 el honing
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl vanille aroma
  • Griekse yoghurt (0% vet) of Skyr

& een kleine ovenschaal of losse crème brûlée ovenschaaltjes

Zo maak je de crumble:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Was de appel, snij eventuele slechte plekjes eraf en snijd hem daarna in kleine blokjes.
  3. Meng de havermout met het meel, de gesmolten boter en de honing.
  4. Voeg de kaneel en het vanille aroma toe en meng het beslag goed door tot er een soort grof kruimeldeeg ontstaat.
  5. Verdeel de blauwe bessen en de appelstukjes over de bodem van de ovenschaal.
  6. Verdeel hier het kruimeldeeg overheen.
  7. Bak de crumble in circa 20-25 minuten af in de voorverwarmde oven tot de kruimellaag bruin kleurt.
  8. Serveer de crumble eventueel met Griekse yoghurt of Skyr als topping.

Tip#1: je kan natuurlijk ook voor andere fruitsoorten kiezen. Appel en peer zijn bijvoorbeeld heel lekker voor een herfstige crumble. Maar probeer in de zomer ook eens een crumble met rijpe mango’s of perziken. Vervang dan eventueel de kaneel voor wat citroensap en/of rasp voor een zomers tintje.

Tip#2: wil je de crumble toch graag nog wat zoeter, voeg dan een handje gewelde rozijnen toe bij stap 5.

Geniet ervan!

Photo by Debby Hudson on Unsplash