Meatless Monday: luchtige Britse pancakes

Deze keer een recept met wat hulp van mijn broer die na 3 jaar in Engeland te hebben gewoond voor zijn studie sinds dit voorjaar weer in Nederland is. Hij houdt net als ik veel van koken en bakken en is nu dus ook vaak bij onze ouders thuis in de keuken te vinden! De pannenkoeken ‘pancakes’ van dit recept zijn wat kleiner, dikker en luchtiger dan de welbekende Nederlandse pannenkoeken. Veel Britten eten ze als ontbijt of brunch en serveren ze met verschillende toppings die je er zelf op kan doen (je bakt de vulling dus niet mee). Naar goede Britse gewoonte gebruikt mijn broer bij dit recept ‘golden syrup’ of ‘maple syrup’. Het eerste is in Nederland vaak wat moeilijk te verkrijgen. ‘Maple syrup’, oftewel ahornsiroop is in grote supermarkten en bio-winkels vaak wel beschikbaar. Zie dit blog voor meer uitleg over beide producten. De andere afleveringen van de serie Meatless Monday kun je trouwens hier vinden: caprese plaattaart en ravioli ovenschotel.

Mijn broer en ik hadden de pancakes deze keer als lunch gemaakt en geserveerd met verse blauwe bessen en aardbeien, om zo ook een doordeweekse dag een keertje wat extra bijzonder te maken :).

Wat heb je nodig (voor circa 3-4 personen):

 • 300gr zelfrijzend bakmeel
 • 300 ml halfvolle melk
 • 2 tl bakpoeder
 • 1 tl golden syrup of ahornsiroop (+ extra als topping)
 • 1 el vanillesuiker
 • 2 medium eieren
 • Boter om in te bakken
 • Toppings naar keuze, denk aan vers (zomer)fruit, nootjes, kaas, kaneelpoeder, wat je maar lekker lijkt

Keuken tools:

 • Pannenkoekenpan :)
 • Beslagkom & mixer (zelf met een garde alles mengen kan natuurlijk ook!)

Hoe maak je het:

 1. Meng de ‘droge’ ingrediënten, dus het bakmeel, bakpoeder en de vanillesuiker in een beslagkom.
 2. Voeg 1 voor 1 de eieren toe en meng ze goed door het beslag.
 3. Voeg al roerende de melk en de syrup toe tot je een glad mengsel krijgt. Probeer alle klontjes eruit te halen, schraap ook even goed over de bodem met je garde.
 4. Verhit een klontje boter in de pan, en schep met een diepe lepel een hoopje beslag in de pan. Probeer pannenkoekjes van ongeveer 10-15 cm in diameter te bakken. Laat je hoopje beslag dus niet helemaal ‘uitlopen’ in de pan zoals je bij Nederlandse pannenkoeken gewend bent; het beslag mag wel wat dikker blijven. Als je een wat grote pan gebruikt kan je er waarschijnlijk meerdere pannenkoekjes tegelijkertijd in bakken.
 5. Zodra er wat belletjes verschijnen op het pannenkoekje kan je hem omdraaien zodat de andere kant ook kan garen.
 6. Herhaal stap 4 en 5 tot al het beslag op is.
 7. Houd de pannenkoeken voor het serveren warm tussen 2 diepe borden of op een lage stand in de oven.
 8. Serveer de pancakes met de verschillende toppings en extra syrup. Je kan ze 1 voor 1 eten met mes en vork, maar je kan er ook een paar op elkaar stapelen (als een soort mini-taartje) en daar stukjes van af snijden.

Eet smakelijk!

Photo by Luke Pennystan on Unsplash