Meatless Monday – Pompoen geitenkaas plaattaart
Woehoe de herfst is aangebroken! Het druilerige weer vind ik niet zo fijn wanneer ik erdoorheen moet fietsen, maar als ik eenmaal thuis met een dekentje op de bank zit vind ik het ook wel weer heel knus. Nu ik in mijn nieuwe studentenhuis gezegend ben met een grote keuken heb ik ook telkens weer zin om uitgebreid te koken en lekker te experimenteren met ingrediënten die passen bij dit seizoen. Pompoen, geitenkaas en bladerdeeg zijn wat mij betreft echt het top trio van de herfst, dus een pompoen champignon geitenkaas plaattaart is ideaal.
Goed, het zelf snijden en schillen van een pompoen is nogal een werkje, maar gelukkig helpt de supermarkt daar graag een handje mee door ook voorgesneden blokjes te verkopen. Voor dit recept voegde ik er nog champignons en vegetarische krokante kipschnitzel aan toe. Dat laatste ingrediënt was het resultaat van wat improviseren omdat ik eigenlijk dacht vegetarische kipstukjes in huis te hebben en geen zin had om nog een keer naar de winkel te gaan. Maar het bleek echt een hele goede match te zijn dus vandaar dat ik hem nu altijd zo maak!
En, het was gisteren Eet geen dierendag! Mocht je geïnspireerd zijn en meer vegetarische recepten willen proberen, dan kun je hier de eerdere edities van Meatless Monday lezen: caprese plaattaart, ravioli ovenschotel en Britse pancakes
Wat heb je nodig?
Voor 3-4 personen
– 1 zak verse pompoen blokjes (400 gr)
– 1 bakje champignons (250 gr)
– pakje geitenkaas plakken (125 gr)
– 1 rol vers bladerdeeg (270 gr)
– 1 rode ui
– 2 teentjes knoflook
– 1 pak vegetarische krokante schnitzel als kip (van Vivera)
– 5 el cottage cheese
– Olijfolie
– kruiden suggesties: paprikapoeder, komijn, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, kaneel (mespuntje), peper en zout
Keuken tools:
- Rechthoekige bakplaat
- Bakpapier
- Koekenpan
Zo maak je het:
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met het bakpapier.
2. Snipper de ui en pers de knoflook. Was de champignons en snijd ze in dunne schijven.
3. Rol het bladerdeeg uit over het bakpapier zodat de bakplaat bedekt is. Vouw de randjes van het deeg een beetje om en vet ze in met olijfolie. Besmeer het bladerdeeg met de cottage cheese.
4. Bak de schnitzels in een pan met olijfolie, doe dit ongeveer 2 minuten korter dan aangegeven staat op de verpakking. Zo voorkom je dat ze te gaar worden als ze nog de oven in gaan. Snijd de schnitzels na het bakken voorzichtig in kleine reepjes.
5. Fruit de ui in een koekenpan met olijfolie op halfhoog vuur.
6. Kook de pompoenblokjes gedurende ongeveer 3-4 minuten in een ruime pan met kokend water. Giet de blokjes af en voeg samen met de knoflook toe aan de koekenpan.
7. Breng het pompoen-ui mengsel op smaak met de kruiden. Voeg na ongeveer 4 minuten de champignons toe. Bak het geheel nog ongeveer 5 minuten op halfhoog vuur.
8. Meng de schnitzel reepjes voorzichtig met het pompoenmengsel en beleg daarna het bladerdeeg ermee.
9. Verkruimel de geitenkaas over de plaattaart.
10. Bak de plaattaart ongeveer 15-20 in de oven tot de pompoen gaar is, de kaas gesmolten is en de bladerdeegrandjes lichtbruin gekleurd zijn.
Tip #1 – Geen fan van geitenkaas? Gewone Hollandse geraspte kaas kan natuurlijk ook.
Tip #2 – Je kan ook pompoenblokjes uit de diepvries gebruiken, maar ontdooi deze dan voor gebruik in bijv. de magnetron. Anders duurt het te lang voor ze gaar worden ;)
Tip #3 – Je kan ook van die vierkantjes bladerdeeg uit de diepvries gebruiken. Laat het bladerdeeg ontdooien en vorm van de vierkantjes een lap zo groot als je bakplaat. Duw dus de randjes een beetje aan elkaar zodat je wel echt één geheel krijgt.
Photo by Olivia Bauso on Unsplash