Meatless Monday: vegan curry tegen de winterblues

Deze keer deel ik een lekker fleurig en exotisch gerecht om even te ontsnappen aan de grauwe winterdagen. Want laten we eerlijk zijn: het Nederlandse weer is in januari en februari meestal niet zo inspirerend. Wat ik nu dan bepaald niet mis is het dagelijks door de koude regen en wind naar school of werk fietsen en als een verzopen kat aankomen. Maar hoe graag ik ook het vliegtuig zou pakken naar een zonnig land, voorlopig moeten we maar even creatief zijn en het beste ervan maken. Deze vegan curry is smaakvol, makkelijk en bevat geen dierlijke ingrediënten. Een prima middel om die winterblues te verslaan dus!

Mocht je er graag kroepoek bij willen eten, let er dan wel even op welke soort je koopt: je verwacht het misschien niet maar ‘naturel’ kroepoek is namelijk gemaakt van garnalen. Kroepoek op basis van cassave is gelukkig wel in vegetarische en veganistische varianten verkrijgbaar.

Wat heb je nodig voor vegan curry (circa 3 personen):

  • Zilvervliesrijst (ga uit van ongeveer 75 gr droge rijst per persoon)
  • 1 ui
  • 2 knoflooktenen
  • 1 (rode) paprika
  • 200 gr tuinerwten (diepvries)
  • 200 gr sperziebonen (diepvries)
  • 270 ml biologische kokosmelk (ik pak altijd het liefst die van FairTrade Original)
  • 1 pak vegan kipstukjes (bijvoorbeeld van Vivera of de Vegetarische Slager)
  • 3 tl kerriepoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • Mespunt komijnpoeder en peper
  • Olijfolie om in te bakken

Zo maak je het:

  1. Haal de benodigde hoeveelheid tuinerwten en sperziebonen uit de diepvries. Ze hoeven nog niet helemaal ontdooid te zijn, maar zo kunnen ze al wat meer op temperatuur komen.
  2. Kook de zilvervliesrijst volgens de instructies op de verpakking.
  3. Snipper ondertussen de ui fijn, was en snijd de paprika in kleine stukjes. Schil de knoflooktenen en pers ze uit (of snij ze fijn).
  4. Giet een scheut olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de kipstukjes volgens de instructies op de verpakking.
  5. Voeg zodra de kipstukjes wat bruin beginnen te worden de ui en de kruiden toe.
  6. Voeg na ongeveer 2 minuten ook de tuinerwten, sperziebonen en de paprika toe en blijf goed omscheppen.
  7. Voeg na ongeveer 5 minuten de kokosmelk toe zodat er een saus ontstaat. Breng deze langzaam aan de kook.
  8. Laat het currymengsel minstens 10 minuten pruttelen op middelhoog vuur.
  9. Serveer de rijst met de currysaus en eet smakelijk!

Tip: houd je van spicy? Voeg dan een fijngesneden rode peper toe bij stap 6. Liever een frisse twist? Serveer de curry dan met partjes verse limoen.

Wat is jouw favoriete gerecht om je in zomerse sferen te brengen?

Ben je op zoek naar meer vega(n) gerechten? Onder deze link vind je alle eerdere blogs van Meatless Monday!

Photo by Corinne Kutz on Unsplash