Met dit stappenplan wordt dit jouw beste toetsweek ooit!

Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik midden in mijn toetsweek. In die week is het best een uitdaging om vol te blijven houden. ’s Ochtends even de laatste dingen voor je toets doorlezen, daarna op school zwoegen op je proefwerk en als je thuis bent… Weer leren voor de toets van morgen. Toch heb ik een paar tips & tricks waardoor ik deze weken goed doorkom.

Voor de toetsweek

  • Zorg ervoor dat je ruim voor de toetsweek een planning hebt gemaakt. Zet daarin wanneer je welk vak wil leren, welke hoofdstukken of paragraven je gaat doen en hoeveel tijd je daar ongeveer mee bezig gaat zijn.
  • Probeer bij te zijn met het huiswerk voor je vakken. Het is wel zo fijn als je in de toetsweek alleen nog maar hoeft te leren en herhalen, en niet ook nog eens alle opgaven moet maken.

Tijdens de toetsweek

  • Ga op tijd slapen. Je kunt beter ’s avonds op tijd stoppen met leren en de volgende dag fris wakker worden dan de hele nacht doorleren en de volgende dag een black-out krijgen op je toets.
  • Probeer jezelf gemotiveerd te houden, maar houd ook voldoende pauzes. Superhard leren en geen rust pakken is niet verstandig. Dat kan juist je prestaties tijdens een toets benadelen! Maar het omgekeerde geldt natuurlijk ook: je ’s middags alleen maar af laten leiden door je mobiel en niets doen aan school levert ook geen goede cijfers op.
  • Verwen jezelf. Dit is de leukste tip, maar ook best een lastige. Want wanneer ken je je toetsen nou goed genoeg om jezelf ontspanning te gunnen? Leuke dingen om het leren eens mee af te wisselen zijn bijvoorbeeld: een maskertje opdoen, een bad nemen met een bruisbal, je favoriete liedjes luisteren, iets simpels bakken of je nagels lakken.
  • Beweeg! Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een toetsweek. Maar toch is het goed en fijn om tijdens je toetsweek te blijven sporten, work-outen, wandelen of fietsen. Na even bewogen te hebben kun je je vaak beter focussen op het leren.

Tijdens de toets

  • Mijn gouden tip: kijk altijd eerst de hele toets door. Scan even alle pagina’s en bedenk hoe snel je ongeveer moet werken. Als het je opvalt dat een bepaalde opgave veel meer punten waard is dan de rest, zorg dan dat je daar genoeg tijd voor hebt.
  • Heb zelfvertrouwen! Als jij denkt ‘ik kan dit’ dan is de kans veel groter dat je het ook echt kunt!
  • Probeer kalm en rustig te blijven. Is de toets heel moeilijk of kom je in tijdnood? Niks aan de hand. Gewoon je uiterste best blijven doen, meer kun je niet. Als het cijfer tegenvalt, heeft dat echt niet meteen grote gevolgen. En anders is er altijd nog een herkansing.

Dit waren de tips die mij altijd helpen om het beste uit mijn toetsweek te halen. Ik hoop dat ze voor jou ook werken en dat je zowel kunt ontspannen als productief bezig zijn. Natuurlijk wil je zo goed mogelijke resultaten, maar bedenk wel dat cijfers maar cijfers zijn. :)

Photo by Samia Liamani on Unsplash