#Metoo

Dit is een blogje wat over seksueel grensoverschrijdend gedrag gaat. Misschien is dit heftig voor je, lees dan niet verder, of lees met iemand samen. Heb je hulp nodig, chat, mail of bel met Stichting Chris. Een blogger van ons stuurde dit verhaal in, maar wil liever anoniem blijven. 

Misschien heb je deze hashtag de afgelopen dag(en) al wel voorbij zien komen en weet je wat het betekent. Misschien heb je het nog helemaal niet gehoord. Met de #Metoo vertellen vrouwen over de hele wereld hun ervaringen met seksuele intimidatie of seksueel misbruik (zomaar een zoen krijgen, in je billen geknepen worden, in je borsten geknepen worden, een ongevraagde hand op je been, verkrachting, je vagina moeten laten zien…, het is heel breed.) Nadat één voor één de verhalen rondom de Hollywood-baas Harvey Weinstein naar buiten kwamen, zijn er meer en meer vrouwen (en meiden) die hun verhaal delen. Actrice Alyssa Milano lanceerde een tweet waarin ze vroeg meiden en vrouwen te replyen met #metoo (#ikook) als ze ooit te maken hadden gehad met seksuele intimidatie of seksueel misbruik. Veel vrouwen hebben daarop gereageerd, en het laat zien dat veel meisjes en vrouwen hier mee te maken hebben (of hebben gehad.)

Er wordt vaak niet over gepraat, maar het komt vaker voor dan we zouden willen geloven. Dit blogje is voor alle meiden die ook #Metoo zouden kunnen twitteren, voor alle meiden die er bang voor zijn dat ooit te kunnen en voor alle meiden die het nog nooit aan iemand verteld hebben.

#Metoo

Ook ik ben aangerand. Het is ook mij overkomen, al heel jong. Ik was vijf toen het mij overkwam en nog steeds ervaar ik de gevolgen van wat mij toen is aangedaan. Ik hield er een trauma aan over en verschillende therapieën hebben nauwelijks of niets geholpen. De avond dat het gebeurde heb ik het gelijk aan mijn moeder verteld; ik was zo jong dat ik nauwelijks begreep wat er was gebeurd. Dat begreep ik pas veel later. Dat ik niet de enige was begreep ik pas weer nog later.

Jouw nare ervaringen mogen er zijn, hoe groot of klein het ook is geweest.

Ik wil jou een hart onder de riem steken. Jij, die dit misschien wel leest terwijl jou ook iets is overkomen. Misschien heb je het nooit aan iemand verteld. Geef je jezelf de schuld. Misschien weet je niet zeker of je bent aangerand en voelt het alsof jij daarom niet meetelt. Duw je het weg. Misschien wil je er wel, net als ik een lange tijd (en vaak nog steeds) niet meer over praten. Jij mag er zijn. Jouw nare ervaringen mogen er zijn, hoe groot of klein het ook is geweest. Het telt mee. Het zou niet mogen gebeuren. Als jou zoiets is overkomen, hoe groot of klein ook, weet dat je er over mag praten. Met ons, met je ouders, een vertrouwenspersoon of met je vriendinnen. Je hoeft je niet te schamen. Aanrading, een hand op je billen, misbruik, het is nooit jouw schuld.

En als je er nog niet met iemand over durft te praten, praat er dan met God over.

Praten kan helpen, opluchten. In sommige gevallen misschien wel voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Je hoeft het nare gevoel niet alleen te dragen. En als je er nog niet met iemand over durft te praten, praat er dan met God over. Vertel Hem wat je is overkomen en of hij je wil helpen. Misschien of hij je moed wil geven om er wél over te praten. Jouw ervaringen mogen er zijn.

Misschien heb je zoiets meegemaakt en voel jij je daarom niet meer belle. Ik wil je meegeven dat wat er ook is gebeurd, jij nog steeds belle bent. Dat jij nog steeds Gods dochter bent. Dat je mag zijn wie je bent en dat jij het waard bent. Wij vrouwen zouden gewoon een croptop moeten kunnen dragen, net als een trui. Wij zijn het waard ladies. Wat er ook gebeurt. Lieve meiden, vergeet nooit dat jullie belle zijn.

Heb jij ook zoiets mee gemaakt en wil je je verhaal delen? Dat kan. Je kan (anoniem) je verhaal doen in de comments, maar je mag ook altijd mailen naar martanja @ huisvanbelle . nl. Of zoek een persoon op die je kan vertrouwen: je ouders, een tante, een lerares of iemand uit je kerk. Of praat met Stichting Chris. Onthoud dat je dit nooit alleen hoeft te dragen, en wat er ook gebeurd is: het is niet jouw schuld!