Mijn 5 tips voor een geslaagd Sinterklaasfeest

Deze ochtend zag ik een preview van het Sinterklaasjournaal. En het Sinterklaasjournaal betekent maar één ding: Sinterklaas is weer bijna in het land. En omdat november en december wat betreft cadeautjes scoren al duur genoeg is, zet ik vandaag 5 tips voor je op een rijtje zodat je Sinterklaasfeest hoe dan ook geslaagd is!

1. Vier Sinterklaas BYOP-stijl

Met wie vier jij Sinterklaas? Vaak heb je een heel rijtje te gaan; van je klas tot je team tot je familie én je vriendinnen. Een heel rijtje, wat je maandelijks te besteden budget aanzienlijk verkleint. Maar niet als je het Sint-BYOP stijl viert! Say what? Sinterklaas BYOP-stijl betekent: Bring Your Own Pepernoten! Als iedereen een klein beetje eten en drinken mee neemt naar het feestje is er genoeg, en is er niemand alleen verantwoordelijk voor het snoepgoed. Plus: ben je echt blut, dan neem je gewoon je chocoladeletter mee die je op het sinterklaasfeest van opa en oma hebt gehad.

2. Spreek een budget af

Zeker als je veel Sinterklaasfeestjes hebt, is het slim om een budget af te spreken. Niets zo vervelend dan lopen te vissen hoeveel de anderen besteed hebben, en niets zo vervelend als je cadeau schraal afsteekt bij wat de anderen hebben gekocht. Meestal wordt een bedrag van 5 tot 10 euro aan gehouden, maar kies uiteraard een budget wat bij je past. Het gaat natuurlijk ook meer om de gedachte dan om het cadeau, maar toch…

3. Organiseer een Recycle Sint

Je bedoelt dat je tweedehands cadeautjes gaat geven? Yes! Eerlijk zijn: we hebben natuurlijk meer dan genoeg spullen en we hebben eigenlijk ook niet meer nodig! Zelf ga ik dit jaar naar een Recycle Sint, een eventje waar je speelgoed ruilt (en bonus: dus geen geld uitgeeft aan cadeaus!) Hoewel Recycle Sint vooral gericht is ouders, kan je natuurlijk het idee in je eigen jasje steken: op kantoor doen we altijd een ruileventje met kerst. Iedereen neemt spullen en kleren mee die niet meer gebruikt worden, en zo ruilen we dat met elkaar. Zo is iedereen blij met ‘nieuwe’ kleren, ‘nieuwe’ boeken en ‘nieuwe’ tijdschriften, en hebben we allemaal én geld bespaard én het milieu gespaard!

4. Bereid je voor

En dan bedoel ik dus niet een dag van te voren je cadeaus en snoepgoed kopen. Normaal gesproken zorgen je ouders natuurlijk voor al het eten en snoep in huis, maar als je zelf een feestje organiseert of iets moet meenemen is het ook wel logisch dat je het zelf gaat kopen. Gratis tip: een dag van te voren is er niks meer te vinden. De chocoladeletters zijn op, of er liggen alleen nog maar verkreukelde exemplaren. Chocoladepepernoten? Niet meer te vinden. Cadeaupapier en die leuke labels? Uitverkocht! Ga nu vast de winkels in voor cadeaus en alles wat daarbij komt kijken, dan weet je zeker dat je niet misgrijpt en dan weet je ook zeker dat het nog niet enorm druk is. Bonus!

5. Versier je sinterklaasfeest in stijl

Versiering van je sinterklaasfeest schiet er meestal bij in, en is ook niet altijd budget-proof, maar het maakt het wel helemaal af. Zoek bij de Action naar leuke budget-versiering, maar wees er netjes mee: zo kan je het volgend jaar nog eens gebruiken! Zorg voor een échte jute zak, knutsel papieren wortels en mijters, en ga op zoek naar leuke gekleurde pompons: bruin voor pepernoten, wit voor de schuimpjes en roze voor de tumtums. Samen zorgen ze voor een fantasievol decor, en voor net dat beetje extra!

Hoe vier jij Sinterklaas? Heb je nog goede tips?