Mijn ervaring met endometriose: neem je menstruatiepijn serieus!

Het onderwerp van deze blog is even anders dan waar ik normaal over blog. Maar ik vind het wel een hele belangrijke blog! Zeker aangezien wij meiden niet altijd serieus worden genomen wat betreft onze ongesteldheid. Dit wordt ook een beetje een persoonlijke blog. Heb je veel last van je ongesteldheid, of ken je iemand die er veel last van heeft? Dan is het zeker de moeite waard om te lezen.

Persoonlijk

Zoals ik al zei het is een beetje een persoonlijke blog. Sinds ik ongesteld ben heb ik last van enorme pijn tijdens mijn menstruatie, maar de laatste jaren werd het erger. Ik kreeg van iedereen te horen ‘de pijn hoort erbij’ en dat dacht ik ook. Ik begreep alleen niet waarom ik er zo veel last van had dat ik meestal ziek thuisbleef, en andere nog gewoon naar school konden of konden sporten en zo voort. De huisarts vond ook dat het erbij hoorde en ik ging heel vroeg aan de pil en later de spiraal. Omdat ik ook veel darmklachten had heb ik daar ook veel onderzoeken voor gehad. Achteraf hoorde het allemaal bij de ziekte genaamd; endometriose.

Hoe ben ik erachter gekomen dat er meer achter mijn menstruatiepijn zat?

Eigenlijk was het mijn moeder die voor de zoveelste keer aan de bel trok. Omdat ik zoveel pijn had tijdens mijn menstruatie slikte ik heel veel (echt veel!) ibuprofen om de dagen door te komen. En ibuprofen is schadelijk en slecht voor je lichaam. Mijn moeder was er dus helemaal klaar mee dat ik zo veel van die pillen nam. Daarnaast zag ze ook dat als ik ze niet nam, ik dan helemaal verging van de pijn. Ze is gaan zoeken en kwam uiteindelijk op de term endometriose, waar ik nog nooit eerder van gehoord had.

We gingen naar de huisarts om te vertellen dat we dachten dat ik endometriose zou hebben. Helaas vond de huisarts dat dat niet zou kunnen want ik was nog jong. Maar we kregen na lang aandringen toch een doorverwijzing naar de gynaecoloog. De gynaecoloog dacht eerst ook niet dat het endometriose zou zijn. Ik kreeg een echo en een MRI, maar er was niets afwijkends op te zien. Endometriose kun je in veel gevallen alleen zien door middel van een operatie (laparoscopie) en omdat ze niets konden vinden op de MRI en de echo zouden ze een kijk operatie doen. Dat hebben ze gedaan en ik ben kortgeleden geopereerd. Tijdens deze operatie hebben ze gezien dat ik wel endometriose heb en ze hebben weggehaald wat ze weg konden halen.

Wat is endometriose?

Endometriose is een term die je niet zo vaak hoort, maar toch zegt onderzoek dat 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft. Ik ga proberen het zo goed mogelijk uit te leggen.  Bij een gezonde menstruatie groeit het baarmoederslijmvlies ongeveer voor 25dagen en daarna laat het los, gaat het een beetje bloeden en word je als meisje/vrouw ongesteld. Bij meiden die endometriose hebben groeit het baarmoederslijmvlies niet alleen in de baarmoeder, maar ook erbuiten (in de buik dus). Dit slijmvlies groeit net als in je baarmoeder voor 25 dagen en gaat daarna ook loslaten en bloeden, zelfde als dat je ongesteld bent. Het probleem is alleen dat het nergens heen kan omdat het buiten je baarmoeder is. Dat ‘rondzwervende bloed’ gaat dan vastgroeien aan je darmen, buikvlies, blaas, eierstokken en andere organen. Ook kan et zorgen voor vergroeiingen, verklevingen en cystes. En dat veroorzaakt heel veel pijn. Vaak tijdens de menstruatie, maar ook tussen de menstruaties door kan het pijn gaan doen.

Symptomen van endometriose

Endometriose komt met (een aantal van) de volgende symptomen:

 1. Pijn tijdens de menstruatie
 2. Erg veel bloedverlies tijdens de menstruatie
 3. Last van darmen / pijnlijke opgeblazen buik
 4. Een te langdurige menstruatie
 5. Pijn bij de stoelgang
 6. Lage rugpijn
 7. Chronische buikpijn, dus ook na de menstruatie
 8. Heftige pijn tijdens de eisprong
 9. Chronische vermoeidheid
 10. Depressiviteit
 11. (Verminderde vruchtbaarheid)

Een leven met endometriose, hoe verder?

Endometriose is best een lastige ziekte. Het is een chronische ziekte en dat wil zeggen dat je er niet vanaf kan komen. Er zijn ook geen specifieke medicijnen tegen. Gelukkig zijn er wel wat dingen die je kan doen om de pijnklachten te verlichten. Maar het is per persoon anders. Er is een endometriose-dieet en dat dieet houdt in dat je vegan eet. Dat omdat gluten, melkeiwit en suiker voor meer pijnklachten zorgen. Ook worden yoga-oefeningen aangeraden. Verder wordt bij vrouwen met endometriose vaak een operatie gedaan en daarbij halen ze de verklevingen en vergroeiingen etc. weg. Die operaties worden dan na een aantal jaar weer opnieuw gedaan omdat de endometriose weer is terug gegroeid.

(Fijne site: http://www.endometriose.nu/ )

Heb jij ook last van menstruatiepijn?