Marit neemt afscheid – over lichtpuntjes zijn

Na vijf en half jaar bloggen wordt dit mijn laatste blog. Daar ga ik maar eens goed voor zitten. Een blog is iets moois. Het lijkt op wat ik vroeger bij gym wel eens deed….. Ik pakte een pilon en ging daar heerlijk doorheen blèren. Dus daar komt ie 😉. Mijn laatste blog-met-advies.

Zoek eerst het Koninkrijk….

Okay…. Dat klinkt vroom. Daar is toch zo’n liedje van? (te vaak gezongen). Toch kan dit zinnetje je leven totaal veranderen. Vanuit de sleur in avontuur. Vanuit verdriet in blijdschap. Vanuit angst in moedigheid.

Warmte van het Koninkrijk

Heb je wel eens een nachtelijke achtervolging met een helikopter gezien op tv? Met een warmte-camera kan je dan zien waar mensen lopen omdat ze warmte afgeven. Je ziet dan vlekjes lopen; heel handig als iemand op de vlucht is.

Stel je nu eens voor dat alleen de mooie dingen van Gods koninkrijk warmte afgeven. Jij zit in de helikopter en je tuurt naar de grond. Eerst zie je misschien niks. Waar moet je kijken? Maar dan ineens licht! Iemand vergeeft haar zus terwijl ze vreselijk gelogen heeft tegen haar. En even verderop weer licht. Een meisje bidt op haar kamer voor haar ruziënde ouders. Een paar huizen verder; licht. Een moeder zegt ‘sorry’ tegen haar dochter omdat ze onterecht boos werd. En in het bejaardenhuis; licht! Op het moment dat oma zich alleen en oud voelt belt haar kleindochter.

Opeens zie je overal lampjes; het koninkrijk van God.

Leren kijken

Je moet leren kijken naar de dingen van dat Koninkrijk. Soms lijkt het nergens aanwezig. Je hebt een rotweek en alles gaat mis (vul maar in wat dat in jouw situatie is). Je wilt het liefst onder de dekens kruipen en huilen.

  • Neem even afstand van de situatie en kijk met Gods ogen. God is eeuwig en jouw leven duurt veel langer dan deze week. Er komen weer andere tijden, echt waar.
  • Je ziet het even niet; dat Koninkrijk gedoe. Denk niet; ik ben de enige die dit heeft. Dat is een leugen die zoveel mensen gevangen houdt. Ik wil het wel schreeuwen; JE-BENT-NIET-DE-ENIGE-EN-JE-BENT-NIET-GEK (lekker door mijn pilonnetje). Praat erover met iemand en vraag hulp bij het zoeken naar licht.
  • Relativeer de situatie. Jij hebt een rotweek. Maar hoe erg is dit eigenlijk waar je in zit? Er zijn mensen die vluchten voor oorlog. Tieners die geen thuis hebben. Zwervers die op straat leven en in de war zijn enz. Dit lijkt een dooddoener maar mij geeft het altijd een reality-check. Ok; mijn shit valt wel mee en komt goed.

Uitzondering

Alles wat hierboven staat geldt voor het normale leven van alle dag. Blije en verdrietige momenten horen er nu eenmaal bij. Maar….. er zijn ook uitzonderingen. Situaties die verder gaan dan een rotweek.

Als je te maken hebt met misbruik op wat voor manier dan ook, dan is het niet de bedoeling dat je koste wat kost blijft zoeken naar ‘lichtjes’. Dan moet er actie ondernomen worden om jou uit die situatie te halen en het misbruik te stoppen. Dan wil ik je aanmoedigen om hulp te zoeken en iemand in vertrouwen te nemen; vandaag nog! (En lees dan vooral deze en deze blog).

Er is veel meer te zeggen over het Koninkrijk van God. Maar eerst maar eens ‘lichtjes zoeken’ en lichtje zijn 😊.

God Bless you!

Photo by Bart LaRue on Unsplash