Mijn vrede geef ik jou

Zo, de zomer is haast weer voorbij. Misschien ben je deze week al wel weer begonnen aan het nieuwe schooljaar. Misschien ervaar je veel spanning of onrust bij de nieuwe stappen die je gaat maken komende tijd. Ga je je nieuwe klas ontmoeten, starten met een nieuwe opleiding of loopt het allemaal gewoon wat anders dan verwacht. Dat kan spanning en stress opleveren. Juist daarom wil ik nu tegen je zeggen: Gods vrede is bij jou. Hij is je rust en je houvast.

Die spanning voor een nieuw begin herken ik zelf ook. Nadat ik deze zomer mijn bachelor heb afgerond, start ik volgende week met een master aan een nieuwe universiteit. Naast dat ik ontzettend veel zin heb in een nieuw begin, vind ik het ook spannend. Gedachten als ‘ga ik het wel kunnen?’ bewegen zich met enige regelmaat door mijn hoofd. Een nieuw begin is waar ik de afgelopen maanden erg naar verlangd heb. Dat het nu ineens zo dichtbij is, maakt dat ik het tegelijkertijd ontzettend spannend vind. Want gaat dit het nieuwe begin zijn waar ik zo naar verlang?

Afgelopen week greep het me aan. Ik voelde de hele zomer al een gekke onrust en spanning die ik eigenlijk niet onder woorden kan brengen. Natuurlijk had dat mede te maken met dat ik mijn hele vakantie vol had gepland en na een heftig half jaar mezelf geen tijd had gegeven om te ontspannen en reflecteren, waardoor de opgebouwde emotie er ineens uitkwam. Ik sprak huilend tegen God uit dat ik die onrust zo zat was en ik begon te bidden voor Gods vrede, iets wat ik eerder die week al vaak had gedaan. Na een tijdje merkte ik dat ik steeds rustiger was geworden. In mijn hart was Gods vrede geland. Een onverklaarbaar, niet te ontkennen gevoel van zekerheid. Alsof het God zelf was die liefdevol fluisterend mij liet weten dat het allemaal wel goed komt.

Filippenzen 4:7 verwoordt dit ontzettend mooi: ‘Dan zult u de vrede van God ervaren, een vrede die ons menselijk besef te boven gaat en die de wacht houdt over uw hart en gedachten, omdat u in Christus Jezus bent.’ Zijn vrede, Zijn rust en Zijn Heilige Geest zijn met jou. Ook jij mag weten dat wat je ook tegenkomt of voor welk nieuw begin je ook staat, Zijn vrede heerst in jouw hart. Zijn vrede houdt de wacht over je gedachten en je hart. Wanneer gedachten je wijs proberen te maken dat je het niet kan of je bang maken, weet dan dat Gods vrede diep verankerd mag zijn in je hele zijn. In Hem is geen angst. In Hem is geen onrust. Bij Hem ben je veilig.

Lieve Belle, ik heb geen idee op welke plek in je leven je je nu bevindt, hoe je je voelt of hoe jouw relatie met God is. Toch wil ik tegen je zeggen dat Hij er is. Hij is het die je vrede en rust geeft in alles wat je doet. Bid voor Zijn overstijgende vrede in je leven. Dat je mag weten dat in welke storm je je ook begeeft, voor welk nieuw begin je ook staat of bij welk kruispunt je je bevindt, Hij degene is die je rust geeft. Dat Hij je keuzes zal zegenen met rust en vrede. Geef niet op als je het niet merkt. Blijf bidden en houd God aan Zijn beloften, namelijk dat Hij je vrede zal geven.

Photo by Amy Treasure on Unsplash