Miniappeltaartjes

Een van mijn favoriete taarten is de ouderwetse appeltaart. En die is er in vele soorten en maten. Met spijs, met noten, met pudding. Of warm geserveerd met een bolletje ijs. Omdat ik cupcakeblogger ben, heb ik uiteraard een cupcaketwist aan de standaard appeltaart gegeven door er miniappeltaartjes van te maken. Gebakken in… een cupcakeblik!

1. snijd de boter in kleine stukjes
2.
Meng de bloem, boter, suiker, kaneel en 1 ei in een kom. Het begin kun je met de kneedhaken op de handmixer doen maar het laatste deel zul je met je handen moeten kneden.
3.
Kneed het deeg tot een stevig bal en laat deze een half uurtje in de koelkast rusten.
4.
Terwijl het deeg staat te rusten schil je de appels. Snij ze in kleine stukjes.
5.
Laat ondertussen de rozijnen een kwartiertje staan in een kommetje met heet water om ze te wellen.
6.
Giet de rozijnen af en dep ze droog.
7.
Doe de appelstukjes, de rozijnen, 50 gram suiker en 3 theelepels kaneel in een kom en mix het voorzichtig door elkaar zodat er aan alle appelstukjes wat suiker zit.
8.
Vet ook het bakblik in.
9.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit. Het handigst is om dit op een (glad) aanrecht te doen. Gebruik bloem om het aanrecht en de deegroller te bestuiven zodat het deeg niet blijft plakken. Rol het deeg uit tot ongeveer 2 minimeter dikte.
10.
Steek met een deksel van een grote pot (of snij) een rondje uit dat zo groot is dat als je het in een cupje van het bakblik legt de bodem en de zijkanten bedekt. Het geeft niet als het wat kleiner of groter is. Snij wat teveel is voorzichtig weg en vul waar nodig gaten met stukjes deeg. Zo ontstaan er allemaal deegbakjes waar je normaal cupcakepapiertjes hebt.
11.
Vul de deegbakjes met het appelrozijnmengel.
12.
Maak een dekseltje van strookjes deeg zoals op een klassieke appeltaart.
13.
Kluts het andere ei en bestrijk de bovenkant van je taart ermee.
14.
Bak je appeltaartjes 40 minuten op 180 graden.

Deeg over? Zolang er geen appelstukjes aanzitten of dergelijke kun je het invriezen en een volgende keer weer gebruiken. Appelmengsel over? Schep wat op een plakje bladerdeeg, vouw het als een driehoek dicht, bestrijk met wat ei en leg ze 20 minuten in de oven op ongeveer 220 graden. Zo heb je naast appeltaartjes ook nog lekkere appelflappen!

Veel bakplezier!

P.S. Wat vinden jullie handiger? Recepten als verhaaltje, of zoals nu stapsgewijs met nummertjes? Laat het even weten in een reactie, dan kan ik daar bij de volgende recepten rekening mee houden. :-)