Missie: interview met auteur Mirjam Kooijman + win!

Een tijdje geleden konden jullie mijn blog over het boek Missie lezen. Heb je het gezien? Je kan het hier terug lezen. Het boek is echt een geweldige aanrader, daarom was ik benieuwd naar wat de auteur zelf te vertellen heeft over haar boek, maar natuurlijk ook over haarzelf.

Hoi Mirjam! Leuk je te ontmoeten, wil je iets over jezelf vertellen?

Als je me volgt op Instagram kom je een hoop te weten over mij. ;) Ik ben getrouwd met Chris en moeder van vier kids. Ik heb twee dochters van 9 en 8: Julia en Eva, een zoon van 5: Jeftha en een hele lieve baby: Livia. Twee dagen in de week ben ik juf, dit jaar van groep 4.

Wanneer begon je met schrijven en waar ging dat zoal over?

Ik schreef verhalen vanaf het moment dat ik kon schrijven! Toen mijn vader een oude computer over had, zat ik naast hem in zijn werkkamer te typen. Ik schreef altijd verhalen over grote gezinnen, pleeggezinnen, muziek, dolfijnen en romantische dingen. Haha, een combinatie daarvan zorgde dan voor een onwaarschijnlijk fantasieverhaal wat wel heel leuk was!

Je werkt in het basisonderwijs. Waarom schrijf je dan eigenlijk young adults en geen kinderboeken?

Leuke vraag! Ik heb er zelf weleens over nagedacht om dit te gaan doen, wie weet. Maar de meeste ideeën die ik had en heb zijn toch voor oudere meiden.

Hoe kwam je op het idee voor het boek Missie?

In Missie zitten eigenlijk veel dingen van mezelf verstopt. Mijn man is militair, dat is gelijk de link met Nils. Lisa loopt haar LIO-stage (dit is de eindstage als Leraar In opleiding); dit schreef lekker makkelijk, omdat ik hier alles van weet. Mijn man werkte voor hij militair werd een jaar bij een boomgaard. Ik heb hier ’s zomers ook weleens een week gewerkt. Ik vond dit zo leuk! Het is nog altijd een droom om een grote tuin te hebben met fruitbomen! Dit heb ik allemaal verwerkt in het boek Missie.

Wat is er voor jou zo bijzonder aan Spanje?

Haha, dit is wel grappig… Ik ben zelf dus nog nooit in Spanje geweest. Ik vond het leuk om hierover te schrijven en ben me er dus heel goed in gaan verdiepen. Met Google Streetview heb ik het dorpje in Spanje heel goed bekeken en ik heb allerlei recepten opgezocht en de Spaanse zinnen laten nalezen door de vriendin van mijn neef die uit Chili komt. Ik heb nu inmiddels wel erg veel zin om alles daar een keer met eigen ogen te zien en al die lekkere dingen te proeven! ;)

Heb je zelf ook zo’n ingewikkelde relatie gehad als Lisa en Nils?

Mijn relatie met Chris was vroeger best een beetje ingewikkeld, maar niet echt vergelijkbaar met die van Lisa en Nils. Hij is niet op missie geweest, maar dat zal vast nog weleens gaan gebeuren. Wel heb ik me er altijd in verdiept hoe het zou zijn als je vriend/man op missie gaat.

Wat zou je willen zeggen tegen meiden die zelf een familielid hebben die ergens ver weg woont?

Probeer via Skype of Facetime regelmatig contact te hebben, stuur elkaar leuke brieven of cadeautjes. Accepteer ook dat de ander misschien niet altijd tijd heeft, omdat er een tijdverschil is, maar ook omdat de ander ook gewoon zijn eigen leven heeft opgebouwd!

Ik vraag me af waarom je hebt geschreven over iemand die uitgezonden wordt. Interesse of ervaring?

Zoals ik al vertelde, is mijn man militair en was en is er dus altijd de kans op een uitzending. Ik heb het altijd interessant gevonden hierover te lezen en vroeg me dan af hoe ik dat zou vinden, wat ik hem zou toesturen en hoe ik nu, met mijn kinderen, contact zou hebben.

Het geloof staat erg centraal in Missie. Waarom speelt dit zo’n grote rol in het boek? En hoe ziet dat er voor jou zelf uit?

Ik probeer zelf te wandelen met Jezus en wilde dit heel graag een plaats geven in Missie. Ik vind het tof om te laten zien dat geloven helemaal niet saai is. Dat het gaaf is om met elkaar te geloven, samen te bidden en je vragen bij God te brengen. Ik heb ook geprobeerd te laten zien dat geloven niet altijd makkelijk is, en dat een ander jouw geloof misschien niet zal begrijpen. Dit merk je vooral in Lisa’s gesprekken met Femke. Ook wilde ik graag laten zien dat het volgen van Jezus invloed heeft op de keuzes die je maakt. Bijvoorbeeld over hoe je omgaat met je vriend als je verkering hebt.

Wat is het belangrijkste in het boek Missie dat we echt niet mogen missen?

Oeh, dat vind ik een lastige vraag! Je moet natuurlijk het boek gewoon hélemaal lezen! Maar ik hoop echt dat jullie tijdens het lezen ook zin krijgen om met Jezus te wandelen, net als Lisa, en Hem willen betrekken bij alle gewone dingen van je leven! En dan hoeft het er dus helemaal niet dik bovenop te liggen of saai te zijn… Dat is het leven van Lisa ook helemaal niet! Lisa komt uit een tof gezin, heeft een hele leuke baan en een superstoere vriend!

Komt er nog een vervolg op Missie?

Het vervolg zit wel in m’n hoofd… Een verhaal over de broer van Lisa en zijn vriendin. Wie weet ga ik het nog eens op papier zetten. ;) Een verhaal over Femke lijkt me ook nog wel wat! Hebben jullie ook mijn boek Rebecca al gelezen? Rebecca is de beste vriendin van Lisa en mijn eerste boek vertelt haar verhaal.

En tenslotte, kom je vaker kijken bij Huis van Belle?

Zeker weten!! En ik kan niet wachten om straks ook mijn eigen meiden Huis van Belle te laten zien!

Speciaal voor dit interview mogen we 2 exemplaren van het boek Missie weggeven! Wil jij dit boek op je boekenplank hebben? Vul dan het formulier hieronder in en wie weet komt het boek naar jou toe!

Oeps! We konden je formulier niet vinden.