Motivatie om te leren voor je examens

Leren voor je examens, misschien zit je er nu wel middenin. Het kan zijn dat je hoofd totaal niet meer meewerkt nadat je zolang naar een scherm of boek hebt gestaard. Maar dan zie je je planning en besef je dat je toch nog echt even door moet. Maar hoe krijg je nu de juiste motivatie om het toch te doen? Ik deel in deze blog een aantal tips die mij hebben geholpen bij het leren bij mijn examens. Ik hoop dat je er iets uit kan halen voor jouw proces van leren!

(Tijds)planning

Plannen is natuurlijk ontzettend belangrijk. Niet alleen nu bij je examens, maar ook bij andere taken die je moet doen. Een goede overzichtelijke planning kan erg veel rust geven in je hoofd. Je weet dan precies wat je wanneer moet doen! Sommige mensen vinden het ook erg fijn om tijden bij de planning te schrijven. Dat gaf bij mijzelf best veel druk en daardoor kreeg ik niet altijd alles goed af. Maar bedenk bij de planning die je maakt altijd de vraag: is dit haalbaar? Je kan wel heel veel inplannen, maar als je realistisch gaat kijken, kan je dat dan ook allemaal afkrijgen?

Opgeruimde leerplek

Ze zeggen weleens: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Vooral bij het leren is een opgeruimd hoofd erg prettig. Zorg ervoor dat je kamer netjes is voordat je begint met leren. Je wordt daardoor ook minder snel afgeleid. Je kunt bijvoorbeeld de avond voordat je gaat leren je kamer opruimen. Zodat je, wanneer je de volgende ochtend wakker wordt, gelijk kan beginnen met leren!

Motivatievideo’s

Op YouTube staan heel veel verschillende motivatievideo’s. Denk bijvoorbeeld aan Study With Me-video’s of video’s over iemands huiswerkroutine. Het kan namelijk erg helpen om anderen te zien leren. Door het anderen zien doen, kan je motivatie groter worden. Het is wel handig om echt een tijd af te spreken met jezelf, zodat je niet urenlang dat soort filmpjes kijkt.

Pauze/ontspanning

Je hebt verschillende leerstijlen. De ene persoon vindt het fijn om in een stuk door te leren en de ander houdt ervan om in kleine tijdblokken te leren. Het is handig om te ontdekken wat jouw leerstijl is. Bij mij werkt in één keer doorwerken heel erg goed; ik merk dat mijn motivatie snel zakt als ik tussendoor pauze neem. Maar dat is echt per persoon verschillend en dus ook heel persoonlijk!

Wat is je doel?

Bedenk waar je dit allemaal voor doet. Heb je bijvoorbeeld een opleiding die je heel graag wilt doen hierna, ga dan met dat in je achterhoofd aan de slag. En bedenk dat je na al dat leren een tijd van ontspanning hebt, waarin je even niet aan alle boeken hoeft te denken. Hoe lekker is dat?

Heb je mijn vorige blog over de eindexamens al gelezen?

Vertrouw vooral op jezelf en ga ervoor! En als je het even niet meer weet, bid tot God. Hij wil jou helpen!

Photo by Siora Photography on Unsplash