Na corona: wat wil jij vasthouden?

Er zijn steeds weer wat meer versoepelingen, de vaccinatiegraad wordt hoger: Nederland gaat langzaam weer open. Het is nog wat optimistisch om te zeggen dat de coronatijd voorbij is, maar binnenkort zal dat hopelijk wel het geval zijn. Toen ik daarover nadacht, leek het mij zelf een mooi moment om stil te staan. Stilstaan bij de afgelopen coronaperiode (ongeveer anderhalf jaar inmiddels!) en bij de tijd erna. Ik weet namelijk niet hoe het met jullie zit, maar ik heb veel tijd gehad om na te denken. Vooral als ik terugkijk naar het begin (maart-mei 2020), zijn er best wat dingen die ik heb geleerd. Over mezelf of over de keuzes die ik maak.

Stel jezelf een paar vragen

Twee jaar geleden zat ik niet zo lekker in mijn vel. Ik heb toen een tijdje therapie gevolgd en daarbij kreeg ik in het begin een paar vragen mee die me hielpen om erachter te komen wat ik wilde en kon veranderen.

Misschien helpen ze jou ook om er nu over na te denken! Pak pen en papier en schrijf voor jezelf de volgende vragen op:

  1. Wat is er op dit moment in je leven waar je graag van af wilt? Hoe komt dit?
  2. Wat heb je op dit moment niet, wat je wel wilt hebben?
  3. Wat heb je op dit moment in je leven waar je dankbaar voor bent?

Misschien vind je het voor je de antwoorden geeft, fijn om te bidden en aan God te vragen wat Hij met jouw leven wil. Denk er dan goed over na en schrijf in steekwoorden op waar je aan denkt.

Je kunt bij vraag 1 bijvoorbeeld denken aan emoties die je hebt: angst, onzekerheid, onrust, verdriet of iets anders. Of juist heel concrete dingen: veel last van hoofdpijn, een vervelende situatie bij jou thuis, enzovoorts. Dat geldt ook voor de andere vragen. Het is niet erg als je iets opschrijft dat voor je gevoel heel vaag is: het opschrijven kan het juist duidelijker maken voor jezelf.

Het is belangrijk om te weten dat niet alles wat je opschrijft ook echt veranderd kan worden. Op sommige dingen heb je geen invloed, op andere dingen juist wel. En het is soms goed om emoties als verdriet te hebben; dat kan een gezonde manier zijn om met dingen om te gaan. Ook angst hoeft niet verkeerd te zijn. Maar je kunt ook teveel angst hebben, waardoor het je belemmert in de dingen die je wilt doen.

Bekijk je lijstje met antwoorden nog eens zodat je het onderscheid kunt maken tussen dingen je wel en niet kunt veranderen en tussen gezonde en ongezonde emoties.

Zomerreflectie

Eline Hoogenboom publiceerde laatst een ebook met allerlei vragen voor zomerreflectie. Je kunt dit boek hier (gratis) bestellen downloaden. Het is een boekje met allerlei overdenkingen om stil te staan, maar ook met vragen om te reflecteren. Zodat je na de zomer (en na corona) weer opgeladen aan de slag kunt. Een paar vragen eruit die je nu ook kunnen helpen om na te denken:

  • Als je terugkijkt op dit jaar, wat had je dan graag overgeslagen?
  • Wat is het afgelopen jaar de belangrijkste gebeurtenis in je leven geweest?
  • Wat is er daarvoor gebeurd?
  • Heb je het afgelopen jaar voldoende rust gehad?

Blijf terugdenken aan je antwoorden

Het is goed om niet alleen nu na te denken over waar je staat, maar de antwoorden erbij te blijven pakken. Hang ze bijvoorbeeld op op een plek waar je vaak bent of praat erover met anderen. Vooral je lijstje met dankbaarheidspunten is iets om jezelf nog vaak aan te herinneren.

Ik hoop dat de vragen je zullen helpen. Als je nog verder wilt praten of nadenken, dan kan je me altijd mailen: ellen@huisvanbelle.nl. Ook stichting Chris staat 24/7 voor je klaar, klik hier voor hun contactgegevens.

Photo by Kate Hliznitsova on Unsplash