NEW YEAR – NEW WINE!

Het nieuwe jaar is begonnen. Voor veel mensen een mijlpaal in het leven om terug te kijken naar het afgelopen jaar, waarin veel is veranderd, o.a. als gevolg van het coronavirus. Ook kijken we vaak naar wat het komende jaar ons zou kunnen brengen. Sta je open voor iets nieuws aankomend jaar of grijp je je vast aan hetgeen wat ‘normaal’ was afgelopen jaar?

In een preek van Walfried Giltjes werd een Bijbeltekst aangehaald die mij is bijgebleven:

En niemand doet nieuwe wijn in oude wijnzakken. Want de wijnzakken zullen barsten. Dan loopt de wijn weg en de wijnzakken zijn kapot. Maar nieuwe wijn moet je in nieuwe wijnzakken doen. Dan blijft de wijn bewaard en de zakken blijven heel. Maar niemand die oude wijn heeft gedronken, wil jonge wijn. Want hij zegt: ‘De oude wijn is beter.’”                                         -Lukas 5:37 BB-

Geitenzakken en wijn

Vroeger werd wijn bewaard in wijnzakken, gemaakt van geitenvel. De wijnzak was eerst heel flexibel en soepel, maar in de loop van de tijd werd de zak minder soepel en flexibel. Wanneer de wijn op was en gevuld moest worden met nieuwe wijn, kon dit niet zomaar worden gegoten in de oude wijnzak. Door de gisting van de nieuwe wijn zou de oude wijnzak, waar geen rek meer in zat, scheuren. Zowel de wijn als de wijnzak zouden dan verloren gaan.

Jezus probeert met deze vergelijking uit te leggen dat mensen die blijven vasthouden aan het oude denken en hun oude ‘mindset’ (oude wijnzakken), het nieuwe wat Jezus voor hen heeft niet kunnen ontvangen (nieuwe wijn). Nieuwe wijn heeft een ‘vernieuwde’ wijnzak nodig!

Vernieuwing van de oude wijnzak

Een oude wijnzak kan gelukkig worden vernieuwd. Als een wijnzak oud en hard was geworden werd het gewassen in water (Woord van God), hierdoor werd zowel het vuil als de oude restjes wijn weggewassen. Daarna werd de zak ingewreven met olie (Heilige Geest) net zolang, totdat de zak weer als nieuw was. Klaar voor jonge nieuwe wijn!

Tijd voor nieuwe wijn!

Oké, de meeste die deze blog lezen zullen onder de 18 zijn en vast nog nooit wijn hebben geproefd ;-), maar voordat je echt wijn mag drinken, kun je wel alvast geestelijke nieuwe wijn nuttigen.

Jullie moeten niet meer op dezelfde manier leven als de ongelovige mensen. Maar leef als nieuwe mensen, doordat jullie op een nieuwe manier gaan denken. Dan zullen jullie ook anders gaan leven. Dan zullen jullie weten wat Gods wil is. En alles wat Hij wil is goed, mooi en volmaakt.  -Romeinen 12:2 BB-

De farizeeën, tot wie Jezus zich richt met deze vergelijking, kenden Gods Woord heel goed. Toch waren ze niet helemaal vernieuwd. Ze moesten de Heilige Geest nog ontvangen. De Heilige Geest zorgt er namelijk voor dat geloven in God geen religie wordt, maar een vernieuwd leven met een persoonlijke relatie met God.

Het nieuwe jaar

God wil nieuwe en te gekke dingen doen in ons leven, wat we misschien niet gewend zijn. Net op een andere manier dan jij denkt. Ben jij flexibel en vernieuwd om de nieuwe wijn te ontvangen? We kunnen ons soms zo hechten aan wat bekend is voor ons en daar genoegen mee nemen. Zo kunnen we denken dat de oude wijn lekkerder is dan het nieuwe dat God voor ons in het verschiet heeft. Sta jij open om gespoeld te worden met Gods Woord en in geolied te met de Heilige Geest om de nieuwe wijn te ontvangen in dit nieuwe jaar?

Aanrader om te luisteren: New Wine – Hillsong Worship

Photo by Tengyart on Unsplash