New year, new you? Dagboek tips

Bridget Jones jezelf de jaarwisseling in: begin een dagboek! Lekker ouderwets op papier, met een kekke pen met zo’n fluffy geval aan het uiteinde. Ik geloof er heilig in dat een dagboek bijhouden goed voor je is. Tenminste, als je het niet he-le-maal à la Bridget doet. Dus laat die notities over hoeveel je weegt maar achterwege, oké? Focus je liever op het positieve! (All By Myself in je pyjama zingen moedig ik dan weer wel aan. Of elk ander nummer keihard in je pyjama zingen, eigenlijk. Anyway, we dwalen af). Lees verder voor de voordelen van het bijhouden van een dagboek.

Het is een rustmomentje

Schrijven in je dagboek is zo goed voor je. Je neemt een mometje voor jezelf en wordt gedwongen om echt na te denken over wat er in je omgaat. Tegenwoordig hebben we weinig rustmomentjes. Ga maar na: als je ook maar een minuutje op je trein of bus moet wachten is de kans groot dat je gelijk je smartphone pakt om Insta te checken. Als je in je dagboek schrijft, ben je even weg van de schermpjes en heisa en neem je bewust tijd voor jou en je gedachten. En door dat op te schrijven, maak je je hoofd leeg. Misschien moet je hiervoor wat oefenen, maar het zal opluchten, you’ll see!

Het is een goede bid-tool

Mijn dagboek gaat niet alleen over mij. Ik zet er ook mijn gebeden in. Eigenlijk schrijf ik dus ook voor God. Mijn brein is soms best chaotisch, waardoor ik hardop bidden lastig vind – soms is er geen touw aan vast te knopen. Om van bidden voor mezelf een écht moment van rust en focus te maken, schrijf ik mijn gebeden op. Dat werkt bij mij beter. Wat nog het tofste is: soms lees je later je gebeden terug en besef je dat ze verhoord zijn, terwijl je dat toen zelf misschien niet eens doorhad.

Je leert jezelf beter kennen

Door bepaalde gedachtes op papier te zien staan, ga je dingen anders zien. Genante situaties worden bijvoorbeeld ineens grappig, onzekerheden lijken ineens niet zo belangrijk. En je zult zien dat na verloop van tijd de woorden blijven vloeien en dat je over dingen schrijft waarvan je niet eens wist dat ze je in je had. Bepaalde gedachtes die steeds terugkomen, vragen waar je mee zit. Je leert jezelf beter kennen.

Extra tips:

  • Ik vind het leuk korte lijstjes bij te houden. Liedjes en boeken die ik op dat moment mooi vind, wat ik op dat moment draag, welke vrienden ik die week heb gezien. Leuke details die laten zien wie je was op dat moment. Dat maakt het nog leuker om later terug te lezen.
  • Hetzelfde geldt voor bijbelteksten. Ik schrijf bepaalde bijbelteksten op en schrijf er korte reminders bij over waarom de teksten me op dat moment raken. Er zit zoveel moois in de Bijbel dat ik sommige bemoedigende onelines snel vergeet. Op deze manier leg ik ze voor mezelf vast.
  • Voel jezelf niet verplicht elke dag iets te schrijven. Soms schrijf ik een paar weken niets omdat ik het druk heb en dat is helemaal oké. Het is geen logboek van je leven. Als in: dag 1 deed ik dit, dag 2 deed ik dit. Het gaat erom dat je je gevoelens en gedachtes op een rijtje zet – en daar zit niet per se een datum aan vast.

Als lid van onze club heb je deze 6 voordeeltjes zo maar te pakken:

♥ Je krijgt 6 keer per jaar ons tijdschrift Belle op de mat vol artikelen over geloof, zelfbeeld, school, vriendschap en nog veel meer.
♥ Elk jaar een cadeautje op je verjaardag
♥ Je krijgt toegang tot ons online forum waar je met andere Bellemeiden kunt kletsen
♥ Iedere maand ontvang je een nieuwsbrief met toffe extra’s
♥ Je krijgt korting op onze evenementen zoals de Belledag
♥ Het belangrijkste: je hoort bij een supergezellige club meiden die net als jij geloven en Belle zijn!

+ bij 3000 clubleden verloten we een te gekke roze Fuji Instax Polaroidcamera!

Photo by Aaron Burden on Unsplash