#freeplasticjuly – Hoe ging het?

Ik hoop dat het bij jullie een beetje is gelukt met #noplasticjuly! Zelf vond ik het best wel lastig, maar ik heb er echt enorm veel van geleerd. In deze blog kijk ik terug op hoe ik mijn wegwerp plastic heb verminderd en wat voor nieuwe alternatieven ik heb ontdekt. Hier kan je mijn vorige blog lezen waarom ik mee deed (en ook na juli er mee door ga)!

Plastic zakjes en nog meer zakjes

Wat een drama, zo veel etenswaren die ik kocht zaten in plastic. Fruit en groente weigerde ik al om in een plastic verpakking te kopen. Maar, hoe doe je dat met brood? Dat komt ook altijd in een plastic zak. Bij mijn lokale bakker verkopen ze nu katoenen broodzakken die je ook in de vriezer kan doen. Super handig, je gebruikt hem een paar keer, gooit hem in de was en vervolgens neem je hem weer mee om een nieuw brood te kopen. Thuis heb ik er nu drie, dan is er altijd een die leeg is als je nieuw brood koopt! Verkoopt jouw bakker geen herbruikbare zakken, dan kan je ze via deze website bestellen!

Herbruikbaar boterhamzakje

Eerste hergebruikte ik de broodzakken voor mijn lunch. Maar nadat ik over ben gegaan op herbruikbare broodzakken had ik ook daarvoor een nieuwe variant nodig. Meestal gebruik ik een broodtrommel, maar soms past dat niet in mijn tas. Vandaar dat ik dit leuke herbruikbare boterhamzakje van Keep Leaf nu gebruik! Je kan er ook andere dingen in meenemen, zoals koekjes. Ik voel me enorm hip met dit zakje, je wast het uit en gebruikt het weer. Ze zijn verkrijgbaar in superleuke printjes via hun eigen website of via de wereldwinkel!

Op de markt

In de supermarkt zit veel fruit en groente in plastic verpakkingen, denk maar eens aan druiven of aardbeien. Op de markt is dit vaak minder het geval en wordt er meer gebruikt gemaakt van papieren zakken. Wat natuurlijk helemaal een top idee is, om zelf zakken en tassen mee te nemen zodat je helemaal geen wegwerp verpakkingen nodig hebt! En het is trouwens ook heerlijk om over de markt te struinen, veel gezelliger dan in de supermarkt. Vaak haal ik ook nog een grote warme stroopwafel of een loempia, heerlijk die markt!

Bamboe rietje faal…

Ik ben nog steeds fan van de bamboe rietjes, maar er is er eentje gesneuveld… Hij zat een beetje klem in mijn tas en toen is hij helaas gebroken. De bamboe rietjes die ik kocht in Thailand, waren duurzaam geproduceerd en gemaakt door vrouwen uit achtergestelde dorpen. Dus het was zeker een goede aankoop, maar misschien meer iets wat je thuis kan gebruiken bij een heerlijke smoothie of glas koude limo. In mijn zoektocht naar een nieuw duurzaam rietje kwam ik Final Straw tegen. Ze zijn net begonnen met het opstarten van hun bedrijf via Kickstarter en de rietjes zijn vanaf november 2018 op de markt (nog even wachten dus). In de video hieronder leggen ze duidelijk uit waarom dit zo’n fantastisch rietje is, dat gewoon in je tas kan zonder te breken ;) Wil je nu al een herbruikbaar rietje kopen dat niet opvouwbaar is, dan kan dat hier.

Organicup

Elke maand moeten we er weer aan geloven als vrouw, we menstrueren. Nu is dit al vervelend genoeg, zeker als je steeds naar de wc moet om je tampon of maandverband te vervangen. Daarnaast moet je eens bedenken hoe veel (plastic)afval je produceert per jaar omdat je menstrueert, echt mega veel! De oplossing is gelukkig al een tijdje verkrijgbaar, namelijk de Organicup. Het is een siliconen cupje dat je inbrengt en wel tot 12 uur lang kan blijven zitten! Je maakt het schoon waarna je het weer inbrengt. In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe het werkt en hoe je het kan gebruiken. Je kan ze via hun eigen webshop bestellen of kopen bij de Kruidvat. Laat je niet tegenhouden als het de eerste paar keer lastig is, maar oefen rustig totdat het lukt. En eigenlijk wil iedereen die het gebruikt niet meer anders!

Meer tips

In mijn vorige blog kan je nog meer tips lezen hoe je plastic verbruik kan verminderen. Een tip die ik kreeg als reactie is dat er ook wasbaar maandverband bestaat! Ik heb even gezocht en je kan het hier vinden. Dit is een goede duurzame optie als je de organicup (nog) niet ziet zitten.

Header Photo by Dustan Woodhouse on Unsplash