Wat nu? Ik ben zwanger en dat was niet de bedoeling.

De aankomende weken ga je van ons meer artikelen over liefde, relaties en seks lezen. Deze artikelen staan niet op zichzelf, we schreven al heel veel verschillende soorten artikelen over dit onderwerp en je kan ze bij ons op de website terug vinden. We vinden het belangrijk dat je goed nadenkt over je keuzes en daarover praat met je ouders en vriendinnen bijvoorbeeld. Wij willen er een rol in spelen door je een zo eerlijk en compleet mogelijk beeld te geven vanuit verschillende invalshoeken, en daarom zullen we niet zo snel zeggen wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Lees en denk je met ons mee?

Je voelt je al een paar dagen niet echt fit. Je bent moe en uit school duik je het liefst je bed weer in. De trap oplopen kost je al bakken energie. Eigenlijk ook niet gek dat je niet zo veel puf hebt, want je ontbijt houd je ook al niet binnen. En of het niet beter kan moet je ook nog ongesteld worden, deze keer duurt het wel erg lang voordat het zover is. Hoelang ben je eigenlijk al over tijd? Oh no…

Het moment dat je ontdekt dat je zwanger bent

En dan valt het kwartje. Je bent eigenlijk al drie dagen over tijd, en die misselijkheid… Dat is natuurlijk gewoon toeval, maar het laat je niet los. Totdat je borsten ook gevoelig worden en je in bed ligt te tellen en te rekenen. Wanneer deden we het dan niet veilig? Nee, ik word morgen gewoon ongesteld, je zult het zien. Maar de volgende avond lig je weer te rekenen en weet je dat je toch echt die zwangerschapstest moet gaan halen.

Het moment dat je over de test plast hoop je nog dat het niet zo is. Maar het staafje kleurt eigenlijk meteen en hoe vaak je de test ook op z’n kop houdt en er mee schudt, het verandert niets. Je bent officieel zwanger. Het gekleurde staafje liegt niet.

Hoe raakte ik nou zwanger?

Dat is natuurlijk een inkoppertje, want iedereen weet dat onbeschermde seks voor een zwangerschap kan zorgen. In het ‘gelukkigste’ geval had je fijne seks met je vriendje en waren jullie het condoom vergeten. Maar wist je dat je ook zwanger kan raken als je de pil niet goed gebruikt? Misschien vergeet je wel eens de pil te slikken, en dat zorgt ervoor dat de pil dus niet goed meer goed zijn werk kan doen. Of wist je dat alcohol en antibiotica de werking van de pil aantasten? Soms dacht je misschien goed beschermd te zijn, maar was het toch niet zo. En soms nam je lijf de controle over en was het al gebeurd voordat er ook maar een alarmbel af ging.

Belangrijk: als je gedwongen werd om seks te hebben met je vriendje (of met wie dan ook) dan is dat verkrachting. Dat is strafbaar. Als dit jou overkomen is, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Dit is moeilijk en je vriendje (of wie dan ook) zal soms zeggen dat het jouw schuld is, dat je er niet over mag praten (omdat er anders iets ergs gebeurt) of dat jij het uitgelokt hebt. Geloof het niet en praat er met iemand over!

Wat moet ik nu doen?

Terug naar die zwangerschapstest en dat gekleurde streepje. Wat nu? Je bent zwanger en dat was zo niet de bedoeling. Belangrijk is dat je het gaat vertellen aan je vriendje, want jullie zijn samen verantwoordelijk. Samen kunnen jullie dit aan je ouders vertellen, maar misschien vind je het prettiger om het gelijk met je ouders te bespreken. Doe wat goed voor jou voelt, maar eerder vertellen is beter dan later.

Een ongeplande zwangerschap brengt heel veel vragen met zich mee, want wat zijn je opties? Het is moeilijk om helder na te denken als je in de stress zit, want pfff, er komt zoveel op je af. Wil je het kindje houden of niet? Hoe ga je het met school doen? Wat wil je vriendje eigenlijk, wat vind hij belangrijk? Moet je nu trouwen?

Het kan zijn dat je ouders, ondanks dat ze best boos en teleurgesteld zijn, je heel graag bij staan in deze onbedoelde zwangerschap. Jij wil het kindje graag houden en ze steunen je en gaan trouw met je mee naar elke afspraak bij de verloskundige en helpen jou (en je vriendje) om alles op de rit te krijgen en het kindje een goede toekomst te geven.

Als je het kindje niet wil houden

Maar wat nou als je eigenlijk het kindje niet wil houden, omdat je jezelf te jong vindt, omdat je omgeving zegt dat het beter is als je de foetus laat weghalen of omdat je verkracht bent en het kindje simpelweg niet wil hebben. Wat kan je dan doen?

Veel meiden denken vaak aan abortus als enige optie. In Nederland mag je je zwangerschap afbreken tot 24 weken, dat heet abortus. Dit is niet alleen een medische ingrijpen in je lichaam, maar het is ook iets heel emotioneels en dit kan je ook lang met je mee dragen. Dit proces ga je niet alleen in, maar er wordt altijd hulp ingeschakeld. Een maatschappelijk werker denkt dan bijvoorbeeld met je mee, en helpt je om alles op een rijtje te zetten.

Gelukkig is abortus niet de enige optie die je hebt. Je kan je kindje ook afstaan, ter adoptie bijvoorbeeld. Op die manier laat je het kindje geboren worden, maar komt het in een ander gezin terecht. Ook hiervoor kan je in gesprek gaan.

Zoals ik al eerder schreef, komen er veel vragen op je af bij een ongeplande zwangerschap. Als je jong bent kan je niet altijd goed overzien wat de gevolgen zijn van de keuzes die je maakt. Daarom is het belangrijk om hier altijd met je ouders over te praten, en dan kunnen er opeens toch meer opties zijn waarbij het kindje geboren kan worden.

Een zwangerschap afbreken is toch fout?

De zwangerschap afbreken is een gevoelig onderwerp voor christenen. Wij geloven dat God ons al kent in de buik van onze moeder, wij geloven dat God leven geeft, en dan is het moeilijk als iemand ervoor kiest om dat prille leven niet voort te zetten. Wij geloven ook in een God die onze diepste pijn kent, en die met ons is in die pijn. Of je zelf deze keuze moet maken, of dichtbij iemand staat die voor deze keuze staat, God is daarbij. Als buitenstaander is het makkelijk om hierover te oordelen, maar aan de beslissing om een zwangerschap af te breken gaan heel wat momenten van nadenken en praten vooraf. Naast iemand staan is beter dan recht tegen over, ook als je zelf de keuze niet zou maken.

Als het thuis niet veilig is

Niet alle ouders zijn zo begripvol, en soms is het beter als je dan uit huis gaat en een andere plek zoekt om te wonen. Soms is het beter als niemand in je omgeving weet van de zwangerschap, bijvoorbeeld rondom eer-gerelateerd geweld, en dan is het prettig als er iemand met je meedenkt. Wat er ook gebeurt als je ongepland zwanger bent geworden; je hoeft het niet alleen te doen!

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Dat kan in de comments (maar houd het respectvol), of mail met martanja at huisvanbelle.nl. Specialistische hulp vind je door de linkjes in de blog te volgen!

 

De volgende Belle gaat over seks en liefde. Alles komt aan bod: sexting, verschillen tussen jongens en meisjes en hoe denken anderen over seks? Wil jij die hebben? Geef je dan voor 1 mei op als clublid en dan ligt die op je mat! Daarnaast krijg je ook nog onze awesome Huis van Belle agenda!

PS: Als je nu clublid wordt, dan krijg je de agenda bij een abo!

bron header: techionista.com