How to: omgaan met je niet gelovige vriendinnen

Een tijdje terug inmiddels schreef ik een blog over het maken van nieuwe vrienden. Dit ging in het bijzonder over vriendschappen waarbij je vriend of vriendin niet gelooft. Leuk, om te zien hoe jullie daarop reageerden, maar er waren ook vragen. Vandaar een vervolg: hoe ga je om met vriendinnen die niet christelijk zijn?

Je vriendin bij God brengen?

Het kan zo zijn dat je ernaar verlangt om  je vriendinnen bij God te brengen. Bijvoorbeeld omdat het je zelf ontzettend goed doet, omdat je er steun uithaalt of je een bijzondere getuigenis hebt over hoe God in jouw leven werkt. Je onchristelijke vriendinnen snappen daar misschien weinig van en ondanks dat jij het gesprek wel probeert aan te gaan, blijven zij afhouden. Of misschien vind je het sowieso ontzettend moeilijk om met je vriendinnen over het geloof in gesprek te gaan. Soms kun je daar van balen en hoop je dat je vriendinnen op een moment inzien dat ze God nodig hebben, dat God er voor hen wil zijn… Je kan proberen hen over te halen, maar er is een grote kans dat je dan keer op keer teleurgesteld raakt.

God bij je vriendinnen brengen.

Moet je dan helemaal niks doen? Daar zou je inderdaad voor kunnen kiezen, maar wanneer je toch graag iets voor je onchristelijke vriendinnen wil betekenen, kun je de rollen ook omdraaien. In plaats van hard je best te doen om je vriendinnen bij God te krijgen, mag je ook aan God vragen of Hij dicht bij je vriendinnen wil zijn. God werkt op Zijn eigen manier, vaak is dat niet de manier die wijzelf zouden gebruiken, maar we mogen erop vertrouwen dat God het beste zal doen. Wanneer je het moeilijk vindt om je geloof zichtbaar te maken, mag je God vragen of Hij je wil gebruiken om een instrument te zijn in Zijn hand. Soms duurt het lang voordat een zaadje een boom is en er zijn behoorlijk wat factoren voor nodig. Misschien ben jij wel één van die factoren en zal je de boom nooit zien, maar dan toch kan en wil God jouw gebruiken!

Laat Jezus zien

Hoe kun je nu beter van je geloof getuigen, dan door te doen wat Jezus deed? Daarmee hoef je niet altijd over Hem te vertellen, maar kan je ook zijn Liefde laten zien in wat je doet en welke houding je uitstraalt. Veel meiden dragen een W.W.J.D armbandje en natuurlijk is het ook heel goed om te denken wat Jezus deed als het gaat om de omgang met mensen die niet in hetzelfde geloven als jij. Jezus oordeelde niet en bleef geduldig, Hij legde uit wanneer de farizeeërs daarom vroegen, maar drong het niet op.

Probeer te vertrouwen op God dat Hij dat zal doen wat goed is. Dat Hij je zal leiden, zodat jij van betekenis kan zijn in het leven van je vriendin. Probeer je niet teveel druk te maken over hoe jij je geloof wel of niet moet delen met je vriendinnen, maar ga op zoek naar de Belle in jouw vriendin, want God maakte haar en daarom mag je van haar genieten en samen leuke dingen doen!

Liefs