Op kamers gaan: waar moet je aan denken?

Je hebt net te horen gekregen dat je bent geslaagd, je hebt je ingeschreven voor een studie en… je wil graag op kamers. Maar, hoe regel je het op kamers gaan? Waar moet je allemaal aan denken?

Op kamers gaan

Wat kan het een overweldigende tijd zijn, de maanden voor en na de examens. Je werkt keihard om het uiteindelijke papiertje bij de uitreiking in handen te krijgen, en tegelijkertijd ben je veel bezig met je toekomst. De keuzes die je op dit moment maakt, kunnen best veel invloed hebben op jouw leven in de komende jaren. Dat is spannend!

Eén van die keuzes kan zijn om op kamers te gaan. Ook ik, Anniek, maakte die keuze toen ik twee jaar geleden begon met studeren. Inmiddels woon ik alweer 1,5 jaar in Utrecht, en heb ik nog geen moment spijt gehad van de keuze om op kamers te gaan.

Vandaag vertel ik je uit mijn eigen ervaring een aantal dingen waar je aan moet denken als je op kamers wil gaan!

Voordat je op kamers gaat

Wat heb je te besteden?

Als je besloten hebt dat je op kamers wilt, is het handig om eerst een overzicht te maken van wat je te besteden hebt. Maak een lijstje van de inkomsten die je hebt, en van de uitgaven die je moet doen als je op kamers zou wonen. Het is handig om hierbij hulp te vragen van iemand die hier wat meer inzicht in heeft, bijvoorbeeld een van je ouders.

Als je weet wat je inkomsten en uitgaven zijn, dan weet je ook hoeveel je ongeveer kan besteden aan de huur van een kamer (eventueel met een lening). Met dit bedrag in je achterhoofd kan je op zoek gaan.

Wat voor huis?

Voordat je op zoek gaat, is het handig om te bedenken in wat voor soort huis je zou willen wonen. Wil je liever alleen wonen of met huisgenoten? Hoeveel huisgenoten? Wil je in een huis zitten waar de huisgenoten veel met elkaar optrekken of niet? Wat voor soort kamer vind je fijn? Hoe groot of klein mag je kamer zijn?

Zoeken maar!

En dan kan je op zoek gaan! Kijk rond op kamerverhuursites voor de stad waar je wil gaan wonen, word lid van Facebookgroepen, en het meest effectieve: vraag aan studenten die je kent en die al in de desbetreffende stad wonen, of zij nog weten of ergens een kamer vrij is. Of ga bij een studentenvereniging, via die plek vind je ook vaak redelijk snel een kamer.

Als je een kamer hebt

Verhuizen

Het kan nog flink wat werk zijn om alles uit je oude kamer over te brengen naar je nieuwe kamer. Vraag daarom hulp bij het verplaatsen van je spullen, het liefst van iemand die een auto heeft.

Wat ook handig is om over na te denken: wil je nog spullen bij je ouders laten staan, of niet? Ik heb bij het verhuizen zelf meteen ál mijn spullen meegenomen naar Utrecht, maar achteraf gezien was dat niet heel handig, aangezien ik nog elk weekend bij mijn ouders was.

Inrichten

Na het opknappen van je kamer (hier en daar een likje verf bijvoorbeeld) komt het inrichten aan de beurt. Dit vond ik zelf het allerleukste!

Van tevoren had ik al een bord gemaakt op Pinterest met inspiratieplaatjes. Zo wist ik bij het shoppen voor de inrichting al goed wat voor sfeer ik in mijn kamer wilde creëren. Ik shopte voornamelijk bij kringloopwinkels en bij de Ikea. Ook marktplaats en familieleden die spullen over hebben, zijn opties.

Administratief

Iets minder leuk, maar wel belangrijk: vergeet niet om je adres te wijzigen bij bepaalde instituties, zoals de gemeente, je dokter en tandarts, je school, de bank… Dit gaat vaak niet vanzelf.

Je leven verandert

Als je dan eenmaal op kamers bent gegaan, zal je zien dat je leven best wel zal gaan veranderen. Je leeft met andere mensen om je heen, je maakt veel meer keuzes zelf, je zal zelf een bepaald ritme in de dag moeten gaan vinden… En je leert een hoop nieuwe mensen kennen, doet dingen die je nog nooit gedaan hebt en ontdekt nog meer waar je goed in bent en waarin niet. Er komen een hoop nieuwe ervaringen, leuke en minder leuke, op je pad, waardoor je je enorm zult gaan ontwikkelen!

Als je op kamers gaat komend jaar, dan wens ik je heel veel plezier en succes met alle voorbereidingen. Geniet van deze nieuwe periode in je leven!

Liefs Anniek

P.s. Als je vragen hebt over op kamers gaan, stel ze dan vooral in de comments!