Op weg naar het ja-woord

Als je de titel van deze blog leest, waar denk je dan dat de blog over gaat? Wanneer ik hem zelf lees, denk ik meteen aan trouwen en daarbij je ja-woord geven. Dat is echter niet waar deze blog over gaat. Hier gaat het over je ja-woord geven aan God.

Hij kijkt met blijdschap toe

Misschien heb je er nog nooit over nagedacht om belijdenis te doen of misschien doen ze wel aan volwassendoop in jouw kerk. Het maakt volgens mij niet zoveel uit op welke manier je jouw ja-woord geeft. God kijkt denk ik met blijdschap toe, als iemand ‘ja’ zegt op een leven met Hem. Zelf ben ik momenteel twintig jaar oud en over een paar weken geef ik mijn ja-woord. Vroeger vond ik het altijd een beetje vreemd dat iemand zijn ja-woord voor de hele kerk moest geven. Het ging er toch om dat je jouw ja-woord aan God gaf? Ook vond ik het best spannend om voor grote groepen te spreken en leek het woordje ‘ja’ eigenlijk al te lastig om voor de hele kerk uit te spreken. Het was in mijn ogen niet per se nodig dat iemand zag dat ik weleens tegen Jezus praatte.

Volmondig ‘ja’

Nu denk ik daar heel anders over. Vandaag heb ik een lijstje gemaakt van mensen die ik een uitnodiging stuur voor mijn belijdenisdienst. Het mag die dag een prachtig feest zijn, waar iedereen van mag meegenieten. Ook nu vind ik het nog steeds spannend om ‘ja’ te zeggen voor in de kerk, maar ik geloof dat degene tegen wie ik ‘ja’ zeg het zo waard is. Hij heeft Zijn leven voor mij aan het kruis gegeven en daarom kan ik nu voor Hem staan en Hem een volmondig ‘ja’ geven. Een poosje geleden hoorde ik iemand zeggen dat ze verliefd was op Jezus. Dat vond ik eigenlijk best vreemd. Is dat niet een beetje oneerbiedig om te zeggen, dat je verliefd bent op Jezus? Misschien wel, maar voor mij is er geen andere persoon waar ik liever ‘ja’ tegen zou willen zeggen.

Hij heeft de controle

Het leven met God vind ik één groot avontuur. Hij heeft het overzicht, als het voor mij een grote chaos lijkt. Hij kan mij leiden, precies in de juiste richting. Op Hem wil ik vertrouwen en met Hem wil ik mijn leven opbouwen. In dat leven, mag ik mijn ‘ja-woord’ aan God geven.

Heb jij er weleens over nagedacht hoe het zou zijn om jou ‘ja-woord’ aan God te geven? Als je het moeilijk vindt om je dit voor te stellen, vraag dan eens iemand in je omgeving om over zijn of haar belijdenis of doop te vertellen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je helemaal geen ‘ja-woord’ aan God wil geven of er nog nooit over na hebt gedacht. Schrijf voor jezelf eens op waarom je liever niet of waarom je juist wel jouw ja-woord aan God wil geven.

Photo by Naassom Azevedo on Unsplash