Op zoek naar een bijbaantje

In deze reeks is Bina Chirino van de ChristenUnie aan het woord. Wil je weten wie zij is? Klik dan hier om de eerste blog te lezen.

De middelbare school is belangrijk voor je ontwikkeling. Maar, je tienerjaren bestaan waarschijnlijk niet alleen uit school. Grote kans dat je in je vrije tijd ook een bijbaantje hebt. En laat dat nou ook erg belangrijk zijn voor je ontwikkeling!

Bina Chirino van de ChristenUnie is het daar mee eens. Bina: “Een bijbaantje is het begin van je werktraject. Met een bijbaantje leer je heel veel: hoe het is om te werken, hoe je omgaat met je eigen geld en daarin het beste de juiste keuzes kan maken, hoe je omgaat met collega’s, een baas en het opvolgen van instructies. Daarnaast leer je nieuwe vaardigheden, waarin je ook je verantwoordelijkheid moet nemen.” Een bijbaantje is essentieel voor wat je later gaat doen in je leven. Je leert namelijk ook wat je niet leuk vindt. Bina: “Ik begon bij de Action en de Praxis. Ik wist al heel snel dat klussen niks voor mij is. Omdat ik wist dat mijn talent niet bij klussen lag, kreeg ik daardoor heel veel om iets anders te gaan doen en te gaan studeren.”

Andere manieren

Het is duidelijk dat een bijbaantje goed is voor je verdere ontwikkeling. Maar wat als jij geen tijd hebt om naast je school nog een bijbaantje te nemen? Wat als je veel tijd kwijt bent aan school, ook in je vrije tijd? Bina: “Ik denk dat een bijbaantje echt een bijbaantje moet zijn. Maak je vooral niet te veel zorgen, want er zijn ook zoveel andere manieren om jezelf te ontplooien. Als school al een flinke belasting is voor jou, maar je doet iets creatiefs in je leven, bijvoorbeeld het bespelen van een muziekinstrument, is dat ook een goede manier om jezelf te ontwikkelen. Het kan ook zijn dat je in deze fase van je leven denkt: ik ga me gewoon even focussen op wat ik nu belangrijk vind, bijvoorbeeld school. En dat is ook helemaal goed.”

Energie

Een bijbaantje moet je doen omdat je het werk wilt leren, aldus Bina. Kies dus ook vooral iets waar je interesse in hebt en wat je leuk vindt om te doen. Ga voor het werk waarin je kunt groeien of waarin je juist wat nieuws kan leren. “Doe dat waar je energie van krijgt, waar je enthousiast van wordt. Of doe het voor de gezelligheid. Ik vond bijbaantjes altijd heel gezellig, ik had vaak erg leuke collega’s. Neem een bijbaantje omdat je ervan geniet en niet omdat je de beste wilt zijn”, aldus Bina.

De tip van Bina:

“Pak iets op waar je helemaal niet aan had gedacht en kijk wat er in deze tijd wél kan. Dat hoeft niet meteen iets nuttigs te zijn of wat je vrienden leuk vinden om te doen. Vind een nieuwe leuke hobby en ga daarmee aan de slag. Je kunt ook zelf iets opstarten. Misschien in je kerk, dat je met een groepje iets gaat organiseren. Je hebt er nu de tijd voor, dus grijp je kans!”

Fotograaf: Anne Paul Roukema