Opgeruimd

Was één van jouw doelen voor 2021 meer je kamer opruimen/schoonmaken of juist zo houden? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Opruimen is niet altijd super leuk of fijn. In de laatste jaren heb ik verschillende dingen ontdekt die mij helpen om mijn kamer zo schoon en opgeruimd te houden. Want wat ze vaak zeggen, een opgeruimd huis/kamer is een opgeruimd hoofd (geldt niet altijd, maar helpt altijd wel iets).

Grote schoonmaak

Het is handig om te beginnen als je dit doel hebt, om een vrije dag te besteden aan het volledig uitmesten van je kamer. Ga elk laadje of kastje door en sorteer alles wat je wilt hebben of weg wilt geven of gooien. Wees kritisch en bekijk goed wat je nog nodig hebt of gaat gebruiken. Geef vooral alles een vaste plaats, dat helpt super erg als je gaat opruimen. Dan hoef je het alleen op de vaste plaats terug te leggen, dan ben je sneller klaar!

Kastjes of laadjes

Dit zijn plekken waar je vaak van alles in dumpt. Zoveel mogelijk daarin, want dat geeft een rustige uitstraling. Maar natuurlijk is het ook fijn als je weet dat het in die kastjes of lades gewoon netjes is. Om die plekken netjes te houden, kun je gebruik maken van bakjes of verdelers. Daardoor ligt niet alles verspreid. Je houdt daardoor meer overzicht en het blijft netter!

Hoe houd je het netjes?

Nu is het de kunst om je behaalde resultaat van het opruimen te behouden! Ik heb een paar tips voor jullie waardoor je dat zo goed mogelijk kan doen.

  • Ruim elke avond je kamer op: doordat je dat doet, begin je de volgende dag al opgeruimd. Dat is erg lekker wakker worden vind ik zelf. Je doet je ogen open en je ziet een heerlijk rustige en opgeruimde kamer!
  • Plan een wekelijkse schoonmaakdag in: plan op deze dag een moment waarop je je kamer met een sopje door gaat en alles even heerlijk schoonmaakt. Stofzuigen, afstoffen, soppen en natuurlijk kleine dingen opruimen. Ook verschoon ik die dag vaak mijn beddengoed.
  • Maak je bed op: wen je zelf aan om elke ochtend als je je bed uitstapt je bed even op te maken. Sommigen zeggen dat het goed is om je bed te laten luchten, andere weer niet. Zelf maak ik het gelijk op. Wat je kan doen als je wel even het wil laten luchten, is bijvoorbeeld het na het ontbijt even snel opmaken. Je zult zien dat een opgemaakt bed al zoveel doet voor de rust in je kamer!
  • Ruim alles gelijk op wat je pakt: als je iets gebruikt hebt, ruim gelijk alles dan op en leg het op de plaats waar het vandaan kwam. Als er bijvoorbeeld schone was ligt op je bed, leg het meteen in je kast.

Natuurlijk moet je alle tips vaker uitvoeren om het in je systeem te laten komen, maar uiteindelijk gaat het langzamerhand steeds meer automatisch en krijg je er plezier in!

Motivatie te kort?

Opruimen van je kamer heeft motivatie nodig. Wat ik zelf vaak doe voor motivatie is op YouTube “cleaning routine” op te zoeken. Meestal krijg je dan Amerikaanse video’s, maar die geven mij erg veel motivatie! Zet een lekker muziekje op waar je vrolijk van wordt of zet een podcast op die je ondertussen kan volgen en pak het sopje erbij!

Photo by Mike Petrucci on Unsplash