Oppassen! Tips van Henrike

Oppassen staat in de topvijf van bijbaantjes van meiden. Grote kans dat jij ook je eigen oppasbengeltjes hebt! Henrike heeft als au pair en ervaren oppasser inmiddels veel ervaring opgedaan. En die deelt ze graag met je :)

Ik loop wat op de zaken vooruit, want ik hoop dat je nog wel even wacht met het krijgen van kinderen en dus het opvoeden ervan. Zelf was ik in ieder geval wel van plan nog een tijd te wachten. Ondanks dat ik niet leer op school word ik toch wel weer een stuk wijzer van deze ervaring. Daarom heb ik een top tien gemaakt.

1. Ga de natuur in! Ten eerste is het natuurlijk gezond om een frisse neus te halen! Ten tweede zie je met kinderen 3 keer zoveel als je buiten bent! Zo vonden Fief en Thijs laatst nog een dode koe, ik had die koe in ieder geval nooit gevonden.

2. Stel leuke dingen doen altijd boven schoonmaken en opruimen. Ik zeg niet dat je je kamer niet meer hoeft op te ruimen of dat het huis niet meer schoongemaakt moet worden. Schoonmaken kan soms wachten en leuke dingen niet. Het klinkt vast krom, want normaal wordt altijd gezegd ‘eerst met het stomme beginnen zodat je zo leuke dingen kan doen.’ Ik zou toch zeggen, bewaar die was tot vanavond en breng je middag door met de kleintjes.

3. Zet je hoofd soms even uit. Hoe ouder je wordt hoe meer dingen van je verwacht worden, je moet je eigen zaken op orde hebben, school vraagt aandacht of de hond moet uitgelaten worden. Het lijkt soms wel hoe ouder, hoe drukker. Mijn tip: zet je hoofd uit en ga mee in de fantasie van je broertje, zusje, neefje, oppaskind, buurjongen of meisje.

4. Vertrouw op de opvoeding die jij gehad hebt! Ik weet dat ik met regelmaat dacht en nog steeds denk, dat ga ik nooit hetzelfde doen als mijn ouders…Nooit! Maar ondertussen is je opvoeding een stukje van je identiteit geworden en als vanzelfsprekend zul je dingen hetzelfde doen, of je dat nou leuk vind of niet. Het accepteren van je eigen opvoeding scheelt dan in ieder geval een hoop frustraties als je zelf moeder bent geworden.

5. Wees creatief! Teken mee met kinderen, maak zelf een patroon van strijkkralen en waag het is een kwast in je hand te nemen. Goed voor je fijne motoriek en ontspannend!

6. Beperk de screen-tijd van kinderen. Met screen-tijd bedoel ik alles wat een kind doet waarbij het naar een scherm kijkt, dus televisie, computer, spelcomputers, ipads, nintendo’s, etc. Kinderen die actief spelen, zonder naar een scherm te kijken zijn in mijn ogen veel leuker! Vrolijker ook en ze vervelen zich minder snel.

7. Vies worden mag! Alles is schoon te maken of te wassen, dus waar zou je je druk om maken. Voorkom wat te voorkomen valt, maar als je dan bezig ben en er wordt iets vies: laat het gewoon gebeuren en bedenk achteraf hoe je het schoonmaakt.

8. Lach! Wanneer je zelf vrolijk en positief bent zullen kinderen dat ook zijn. Misschien is het wel eerder omgedraaid, lacht een kind en denk jij aan de dingen die nog op je te wachten staan. Vergeet het gewoon voor eventjes, tover die glimlach op je gezicht en je voelt je vanzelf vrolijk.

9. Doe gek, dans, maak muziek, ren rondjes, zing, doe alsof je een vliegtuig bent, doe mee met verstoppertje, tikkertje of voetballen, draai rondjes. Wees soms een beetje kind, ik denk dat je het zelf leuk zal vinden, maar je moet de kinderen eens zien!

10. Wees altijd jezelf! Ze hebben er meer aan te weten dat ze geliefd zijn, dan zullen ze vol enthousiasme hun vriendjes vertellen over hoe lief hun mama wel niet is! En kijk, daar kun je trots op zijn.

Tien tips, een hele lijst! Ik vraag me af hoe ik het er later vanaf zal brengen, als ik moeder ben. Want ondanks dat ik veel ervaring op doe met kinderen en het huishouden, komen de echte dingen ook in dit gezin gewoon op de moeder terecht. Ik ben benieuwd wat jij de beste tip vindt of welke tip je je eigen moeder zou aanraden? Ik herinner mezelf tegen de tijd aan dit lijstje, wie weet doe jij dat ook wel!?

Liefs!

PS: Mocht je concrete vragen hebben, wil je meer praktische informatie? Vraag het gerust! Ik wil graag antwoord geven op alle vragen! En als het genoeg vragen zijn, dan vind je er binnenkort een hele blog over.

Foto’s: Henrike zelf!