How to: overleef de Blue Monday

Vandaag is het weer Blue Monday. De jaarlijks terugkerende meest depressie dag van het jaar. Elk jaar in de laatste volle week van januari is het weer zo ver, op de maandag wordt de Blue Monday gevierd. Nou ja, gevierd?

Meest depressieve dag

Psycholoog Cliff Arnall bedacht een speciale formule voor de Blue Monday en sinds 2005 is dit een heus item geworden. Misschien heb jij er ook wel van gehoord. Op de radio hoor je er wel eens iets over of misschien heb je het er met je vriendinnen wel over. De reden van deze blauwe maandag? Misschien ben je wel teleurgesteld omdat je goede voornemens al mislukt zijn. Of heb je het onwijs druk met school, terwijl je na de kerstvakantie juist weer zoveel energie leek te hebben. Of kom je er net zoals ik achter dat de volgende vakantie nog zover weg lijkt. In mijn geval pas weer de zomervakantie! Het is natuurlijk nog winter, donker en koud en bah, wie houdt er nou van de maandag. Niks aan, weer naar school. Toch?

Zet je glimlach op

Wellicht lees je het bovenstaande stukje en weet je hoe je knikt bij een aantal regels. En inderdaad, het kan best  kloppen wat er staat. Maar dat hoeft geen reden te zijn om deze heuse maandag de meest depressieve te laten zijn. Het is een keuze om je dag met een positief humeur of een negatieve uit bed te stappen. Een keus om te genieten van het leven, ondanks je misschien wel moeilijke omstandigheden. Ik daag je uit om van deze Blue Monday een dag te maken om te genieten! Om je niet mee te laten slepen op deze meest depressieve dag van het jaar! Zet je glimlach op en wees de zonneschijn voor jezelf en de mensen om je heen.

Hoe dan?

Vind je het lastig om positief te zijn? Om dankbaar te zijn? Of om van het leven te genieten. Probeer dan eens de volgende dingen:

 • Glimlach! Het schijnt dat je dan een stofje aanmaakt in je hersenen die ervoor zorgt dat je je beter voelt.
 • Wees dankbaar, dank God vandaag voor alle mooie dingen in je leven.
 • Bemoedig een vriendin. Waarschijnlijk word jij vervolgens ook blij door de lieve reactie van je vriendin.
 • Doe eens iets geks, leuks of iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt.
 • Knuffel je vriendinnen vandaag een keertje extra. Wist je dat je er per dag vier nodig hebt om je blij te voelen? Acht om gelukkig te blijven en maar liefst twaalf om te groeien!
 • Verwen jezelf een beetje.
 • Luister alleen maar vrolijke liedjes, zoals deze:

Lezeres Lineke weet wel van aanpakken als het gaat om het verwennen van jezelf. Ze mailde ons de volgende tips en wie weet kunnen jullie daar vandaag weer wat mee meiden. Lineke, bedankt!

bluemonday

 • Maak  van je ontbijt wat moois, dat maakt heel je dag goed!
 • Geen ijs meer in huis? Ga naar de winkel en koop je favoriete ijs!
 • Zet je lievelingsfilm aan, maar dan natuurlijk wel met wat lekkers ;)
 • Laat een bad vollopen, doe een maskertje op, doe kaarsjes aan, pak een kopje thee erbij, doe extra veel schuim in je bad en natuurlijk niet vergeten pak Belle erbij ! en dan ontspannen maar


Nou meiden, heel veel succes weer deze week! En een heel fijne maandag, blauw of niet!

Heb jij last van de Blue Monday of vind je het maar onzin?