Paasrecept voor pavlova(nestjes) met frisse vulling
Leuk voor Pasen: pavlova! Knapperig van buiten en luchtig van binnen. Pavlova is een lekker dessert uit Australië, meestal met een topping van slagroom en rood fruit. Pavlova is vernoemd naar Anna Pavlova, een Russische ballerina. Ik vind de combinatie van het zoete schuim en een luchtige romige vulling het lekkerst. Anders dan bij meringueschuim, is de pavlova marshmallow-achtig van binnen. Dit komt door de toevoeging van de maïzena en de azijn. Je kunt een grote pavlova maken of bijvoorbeeld paasnestjes zoals op de foto. Lees voordat je begint eerst even goed het recept en de tips door. We gaan aan de slag, doe je mee?
Genoeg voor 8 kleine hoopjes/nestjes of één grote pavlova
Ingrediënten
Pavlova:
- 4 eiwitten (medium eieren)
- 200 gr fijne kristalsuiker
- 2 tl maïzena
- 2 tl witte (wijn) azijn
Vulling:
- Slagroom
- Klop-fix
Decoratie:
- Vers (rood) fruit
- Sprinkles
- Chocolade-eitjes (bij de Hema hebben ze gespikkelde eitjes)
Materialen:
- Mixer
- Kom
- Eventueel: spuitzak met spuitmondje (Wilton 1M) als je de pavlova op wilt spuiten, maar met een lepel kom je ook een heel eind!
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Maak de materialen die in aanraking komen met het eiwit, eerst vetvrij. Ik wrijf mijn kom, garde en schaaltjes altijd in met een beetje witte (wijn) azijn.
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Vet de bakplaat licht aan de randen in, zodat het bakpapier blijft plakken. Je kunt ook het opgeklopte eiwitschuim onder de puntjes van het bakpapier doen om het te laten plakken.
- Breek de eieren boven een schaaltje en scheid de eiwitten van het eigeel.
- Klop de eiwitten met de mixer en voeg langzaam de suiker toe.
- Het pavlovabeslag is goed als het glanst, stevig is en je geen suikerkorrels meer voelt. Stevigheid kun je controleren door pieken te maken. De punt hoort dan rechtop te blijven staan.
- Maak van de maïzena en azijn een papje en spatel deze voorzichtig door het eiwitschuim heen.
De volgende stappen gaan over het eischuim dat op het bakpapier geschept wordt:
- Met een lepel: Schep hoopjes schuim op het bakpapier. Dit kan zowel één grote pavlova zijn, of kleintjes. Je kunt in het midden van de pavlova een kuiltje maken waarin je later de vulling kunt doen.
- Voor het spuiten: Teken met een potlood rondjes van ongeveer 8 cm. Spatel het eiwitschuim voorzichtig in de spuitzak. Als je geen spuitmondje gebruikt, knip je een puntje van ongeveer 1 cm af. Maak daarna van binnen naar buiten een spiraal voor de bodem en een ring hierboven voor de rand.
Ik had nog wat schuim over waarmee ik een paar toefjes maakte
- Draai de oven terug naar 120 graden en zet de pavlova in het midden van de oven. Laat de pavlova 1,5 uur in de oven, zonder de deur open te doen. Het kan zijn dat een grote pavlova zelfs twee uur nodig heeft.
- Controleer daarna voorzichtig of de pavlova knapperig van de buitenkant is en of het van het bakpapier afkomt. Zijn ze nog te zacht, laat ze dan nog voor ongeveer 10 min doorbakken en controleer opnieuw.
- Als ze goed zijn, zet je de oven uit en laat je de pavlova volledig afkoelen totdat de oven koud is.
- Nu is het tijd om de vulling te maken. Klop de slagroom of maak passievruchtenroom zoals hieronder bij de tips staat omschreven. Schep dit vlak voor het serveren op de afgekoelde pavlova (anders wordt de pavlova te zacht) en decoreer met het fruit en de andere decoratie.
Tips:
- Er mogen geen resten eigeel of schil in het eiwit zitten voordat je gaat kloppen, anders wordt het eiwit niet stijf. Je kunt voor de zekerheid elk ei afzonderlijk boven een schaaltje splitsen voordat je het in de kom doet. Als er dan toch een schilletje meekomt, hoef je niet alles gelijk weg te doen.
- Gooi het eigeel niet weg! Met het eigeel kun je lekkere omeletten maken, banketbakkersroom of curd.
- Als je meer tijd hebt en meer uitdaging wilt: voor de vulling op de foto’s maakte ik mascarpone slagroom en mengde dit met passievruchtencurd.
- Ik strooide er nog wat roze kokos op, deze maakt ik door een druppeltje kleurstof te mengen met kokos.
- Voor decoratie kun je ook eetbare bloemen gebruiken, o.a. te koop bij de eetbare bloemenshop.
Eet smakelijk!
Alle foto’s in deze blog zijn van Janneke zelf.