Papieren vagina’s op zero tolerance day

Je weet dat wij niet vies zijn van onze vagina’s. We kletsen er lustig op los, want hoera: wij zijn vrouw en we zijn blij met down-under.

Maar niet voor alle vrouwen is hun vagina een bron van vreugde en plezier. Voor veel meisjes is hun vagina het meest kwetsbare aan hun lichaam. Soms zijn ze misbruikt. Soms zijn ze verminkt.

Meisjesbesnijdenis

Ik gooi er maar gelijk wat feiten in: 200 miljoen meisjes en vrouwen hebben een besnijdenis ondergaan. Elke dag lopen ruim 8000 meisjes het risico om besneden te worden. Jaarlijks zijn dat 3 miljoen meisjes. Deze meisjes zijn vaak tussen de 0 en de 15 jaar oud. De besnijdenis wordt vaak uitgevoerd met een scheermesje. Onverdoofd.

Meisjesbesnijdenis is no joke.

Zero tolerance day

Vandaag is het Zero Tolerance Day. Met andere woorden: vandaag denken we speciaal aan al die meisjes die zo’n besnijdenis hebben ondergaan. En vandaag ondernemen we ook actie.

Als een meisje besneden wordt, wordt een groot gedeelte van de clitoris en de schaamlippen weg gesneden. Pijnlijk, maar ook gevaarlijk. Niet alleen wordt de seks heel pijnlijk (en dus onplezierig, zeker als de clitoris is verwijderd), maar wordt kinderen krijgen ook pijnlijk. Veel meisjes hebben last van chronische pijn of bloedingen, ze krijgen last van infecties en hebben heel vaak last van angst en depressie.

Je zou denken dat moeders dit niet voor hun dochters willen, maar juist veel vrouwen die deze besnijdenis hebben ondergaan geloven dat dit ook goed is voor hun dochters. Ze denken dat dit hoort bij het ‘vrouw-zijn’, of dat een onbesneden vrouw vies is. Er zijn helaas veel fabels die rondom vrouwenbesnijdenis hangen, maar gelukkig zijn er ook vrouwen die zich hard maken tegen dit ritueel. Een vagina is niet van papier, een vagina is niet om in te knippen.

Wat kan jij doen?

Natuurlijk is dit iets wat jij niet zomaar kan fixen. Maar je kan wel helpen. Wist je bijvoorbeeld dat hoe beter meisjes en moeders zijn opgeleid, hoe minder vaak ze besneden zullen zijn of zullen worden? Onderwijs is dus belangrijk, en jij kan bijvoorbeeld projecten steunen waarin kinderen naar school gaan.

Maar het makkelijkst is eigenlijk nog wel dit: als je MEISJE naar 4333 smst, geef je een gift van €3 euro aan Plan Nederland. Zij hebben 7 acties waarmee ze bewustwording creëren in culturen waar veel aan meisjesbesnijdenis wordt gedaan. Meisjesbesnijdenis is namelijk niet alleen een ding voor meisjes en moeders, maar juist voor iedereen. Belangrijke leiders in de gemeenschap kunnen zich bijvoorbeeld uitspreken tegen deze besnijdenis, jongens leren dat meisjes die niet besneden zijn juist betere vrouwen en moeders kunnen zijn, en meisjes leren dat ze NEE kunnen zeggen tegen meisjesbesnijdenis.

En jij als meisje kan dat betekenen voor een ander meisje!

En die papieren vagina’s? Die werden gemaakt door de Nederlandse kunstenares Mandy Smith, die deze vagina’s vouwt om vrouwen te laten zien dat alle vagina’s er anders uit zien. En een afgeknipte vagina, no joke!