De gelijkenis van de drol, part one.

Onlangs had ik een hele interessante kerkdienst.. De titel van deze blog doet het al vermoeden. Er werd over shit gepraat in de kerk. Letterlijke ‘shit’, de spreker had namelijk een plastic drol in zijn handen. Althans, ik hoop dat ‘ie van plastic was, maar ik zat te ver om dit met zekerheid te bevestigen of te ruiken. Haha, nu ik je aandacht heb gewekt, zal ik vertellen waar dit verhaal naartoe gaat. De spreker vertelde namelijk de gelijkenis van de drol… Nee, nog nooit van gehoord? Lees snel mee!

Input en output

Wanneer we naar het toilet zijn geweest voor de nummer twee (ja, we poepen nu eenmaal allemaal, anders zou ik toch even naar je huisarts gaan voor een onderzoekje), wordt aangeraden om even achterom te kijken om te zien of alles er nog wel gezond uit ziet. Stel nu, dat wat je ziet in de pot, niet helemaal is zoals gewoonlijk. Wat doe je dan? Ik neem aan dat je dan niet de ontlasting uit de wc haalt, om deze vervolgens in de juiste vorm te boetseren of even in de vaatwasser te stoppen. Toch? Als je wel deze neiging hebt, zou ik ook even een bezoekje aan de huisarts brengen.

Zonder gekheid, niemand doet dit. Als je wilt veranderen wat er in de toiletpot ligt, dan zul je moeten letten op het proces wat hieraan vooraf ging. Oftewel, de weg die het voedsel aflegt in je lichaam. En je kunt zelfs nog een stapje teruggaan, namelijk je voedingsinname. Misschien ben je allergisch voor bepaalde producten, of was het voedsel zelfs bedorven?  Je input (inname) moet dus veranderen, zodat je output (uit-werpsel) gezond blijft.

In ons hart

En zo is het ook met ons hart. De woorden die je spreekt, zijn een afspiegeling van wat er in jouw hart leeft. Als je nu merkt dat wat er uit jouw mond komt, niet zo positief is als jij zou willen, dan is het wellicht verstandig om eens te kijken naar jouw input. Wat komt er jouw hart binnen? Waar zijn je gedachten vol van? Is dat een Netflix-serie? Zijn het je vrienden, relatieproblemen, issues in de familie of is het je schoolwerk? Of zijn het simpelweg de vele prikkels die je stress kunnen bezorgen? Waar ben jij vol van? De voorbeelden die ik noem, hoeven natuurlijk niet perse negatief te zijn. Ik kan ontzettend genieten van series kijken, afspreken met vrienden of goede familiegesprekken. Daarom blijft het belangrijk om alert te zijn op wat de omgeving met jou doet. Brengt het je positieve prikkels of negatieve? En wat kan nog meer een veroorzaker zijn van negatieve output? Misschien is dat wel tijdgebrek of een toename van stress.

Eigenlijk hebben we allemaal weleens te maken met negatieve input. Vaak zijn er dan twee opties:

Optie 1: Je kunt er zelf voor kiezen om bepaalde input niet toe te laten, zoals de tv uitzetten of wegzappen, naar vriendinnen benoemen dat je niet meer wilt roddelen of bijvoorbeeld door soms je mond te houden wanneer je merkt dat je opmerking niet bijdraagt aan een positieve sfeer. Kortom, je hebt een eigen keuze in je input.

Optie 2: Sommige input overkomt je. Het zijn situaties of ervaringen die je opdoet, die doordringen tot in je gedachtewereld en zich nestelen in je hart. Dat kan bijvoorbeeld een gemene opmerking zijn, of het overlijden van een dierbaar persoon. Het lijkt alsof je met deze negatieve input weinig kunt doet.. Het overkomt je. Toch kun je wel iets voor jezelf betekenen: je kunt er namelijk voor kiezen hoe het je mag raken. Is die gemene opmerking echt waar? Zo niet, dan kun je ‘m lekker laten gaan. Niet zo zeker van of het waar is? Als het nodig is, kun je iemand om vergeving vragen. Als dit niet het geval is, maar je er wel onzeker van wordt, dan kun je altijd bij God terecht voor Zijn genade.
Hij zal je dan laten zien hoe Hij naar je kijkt. Lees de waarheden die Hij spreekt over jou maar in de Bijbel. Wanneer een dierbare overlijdt is het natuurlijk heel moeilijk om ervoor te kiezen hoe het je mag raken. Je bent verdrietig en in rouw. Dat is gezond en begrijpelijk. Dan kun je ervoor kiezen om God toe te laten in deze verdrietige situatie. Het mag een proces zijn in je hart, waarvan God vraagt of Hij erbij mag komen. Mag Hij ook dit stukje van je hart aanraken? Mag Hij zich ook mengen in deze input? Kortom, je hebt geen eigen keuze in deze input, maar wel hoe je hiermee omgaat en welke rol God hierin mag spelen.

Aan jou de keus: welke input laat jij toe? En welke rol mag God spelen in al die prikkels die jij binnenkrijgt?

Opdracht: doe eens een zelfonderzoekje, hoe is jouw output? Is deze gezond, of kan deze nog een opknapbeurt gebruiken? En doe jezelf een plezier, ga niet zelf keihard staan poetsen, maar ga samen met God aan de slag om het proces in jouw hart te vernieuwen. Je kunt dit praktisch maken door aan God te vragen of Hij wil komen met Zijn Heilige Geest om een grote schoonmaak in je hart te houden. Je zult vanzelf merken dat God je laat zien waarin je nog mag groeien, of welke input je weg mag doen uit je leven. Volgende keer meer over hoe om te gaan met (negatieve) input!

Photo by Aaron Burden on Unsplash