Period. Proof.

Het is weer zover, de tijd van de maand dat je humeur nou niet bepaald vrolijk is, je buik- en/of rugpijn hebt, en je in de weer bent met maandverband en tampons. Niet altijd een pretje, is mijn ervaring. Om je menstruatie een stukje gemakkelijker en duurzamer te maken, heb ik hier een paar tips voor je op een rijtje gezet. Samen komen we er doorheen, elke maand!

Menstruatiecup

Echt, sinds ik de Organicup gebruik, wil ik echt niet meer terug naar tampons. Het kostte mij vergeleken met mijn vriendinnen iets meer moeite om het inbrengen en eruit halen in de vingers te krijgen, maar ik was vastbesloten om te oefenen totdat het lukte. De cup kan je namelijk tot 12 uur laten zitten zonder dat je hem hoeft te legen. Dit ligt natuurlijk aan je menstruatie maar je weet zelf wel hoeveel je ongeveer vloeit. De Organicup kan je gewoon bij het Kruidvat kopen, let wel dat je maat A koopt en niet B (die is voor vrouwen die een kind gebaard hebben). Je kan ze echt super lang gebruiken, dus het is één keer iets duurder, maar daarna heb er enorm veel plezier van. Hieronder nog een video waarin het gebruik goed wordt uitgelegd.

Inlegkruisje? Nope!

Oké, normaal gebruikte ik wel inlegkruisjes als een extra zekerheid bij het dragen van een tampon of de cup. Maar tegenwoordig ben ik over op iets nieuws: ondergoed dat gemaakt is om het bloed op te vangen. Klinkt misschien een beetje raar, maar het is echt fantastisch. De technologie is zo ver dat het niet voelt alsof je een inlegkruisje in hebt. Ik heb de mijne via Thinx gekocht, maar toen moest ik invoerrechten betalen (omdat ik nu in het Verenigd Koninkrijk woon, misschien). Modibodi is gevestigd in het Verenigd Koninkrijk, dus dan heb je die problemen waarschijnlijk niet. In deze video wordt uitgelegd hoe het werkt. Ik ben fan!

Maandverband – maar dan anders

Ben je (nog) niet zo’n fan van een cup, of wil je gewoon extra zekerheid dat je niet doorlekt? Dan is het wasbare maandverband van Lanaluna misschien wel wat voor jou! Je gebruikt het, spoelt het uit en wast het in de wasmachine. Op deze manier heb je toch de bescherming, maar zonder afval! En het maandverband komt in superleuke patroontjes, dat maakt je menstruatie misschien een klein beetje beter.

Dankbaar

Weet je, eigenlijk ben ik altijd weer superdankbaar dat ik ongesteld ben. Klinkt misschien gek omdat ik altijd enorm veel buikpijn heb en super misselijk kan zijn en vaak de eerste dag niets liever wil dan op de bank liggen met een kruik op mijn buik. Maar toch ben ik dankbaar, want ongesteld zijn betekent dat mijn lijf haar werk doet! Dat het gezond is en dat ik de mogelijkheid heb om (hopelijk) ooit een kindje te kunnen dragen in mijn buik. Al is dat iets dat nog ver in de toekomst ligt. Probeer dat de volgende keer eens te bedenken, als je weer op de bank ligt: yes, mijn lijf werkt en doet wat het moet doen! Misschien verzacht dat de pijn een beetje.

Photo by Murtaza Saifee via Pexels.jpg